32.8 C
София
петък, юли 19, 2024
spot_img

МЗ обяви допълнителните безплатни лекарства (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Те ще се заплащат на 100% от НЗОК, като пациентът няма да дава нищо за тях, ще се предоставят само по рецепта

Министерството на финансите изрази положително становище за осигуряване на средства за 100% заплащане от държавата на 56 лекарства за сърдечносъдови заболявания, сред които за хипертония, аритмия и други често срещани хронични състояния.

Вижте пълния СПИСЪК Тук.

След положителното становище на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти одобри окончателно решението, с което лекарствата ще се реимбурсират на 100% от Националната здравноосигурителна каса и от 2 април 2024 г. те ще бъдат напълно безплатни за пациентите.

Заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа.

В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни.

За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

За улеснение на гражданите Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles