18.8 C
София
събота, май 25, 2024
spot_img

Минералните води церят упорити болежки

Минералните води на България целят упорити заболявания, но човек трябва да знае коя за какви диагнози помага.

Белчин баня. Температурата й е 40-41 градуса. Помага при артрит, както и при ставни заболявания.

Курортът „Св.св. Константин и Елена“ до Варна. Минералната вода и кал успешно лекуват артрити, артрози, стрес, неврози и астма.

Бургаски минерални бани. За да се излекуват от подагра, тук са идвали византийски владетели и дори султани от Османската империя. Водата е с температура 41 градуса и е подходяща за премахване на ставни и ревматоидни заболявания, лумбаго и всякакви неврити.

Нареченски бани. Дават добър резултат при неврологични заболявания и подпомагат по-бързото зарастване на рани. Там се намира и Очното изворче, което се използва за промивки при очни заболявания.

Сапарева баня. Там се намира единственият в континентална Европа гейзер с температура на водата 103 градуса по Целзий. Водата се препоръчва при ставни заболявания.

Варварски минерални извори. Те са 15 на брой и се намират в пролома на Чепинска река. Температурата им е 92 градуса по Целзий, със съдържание на сяра. Всичките източници в района премахват ставни болежки и всякакви неприятности с двигателната система.

Девин. Водата там в Девин лекува стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични обменно-ендокринни, кожни, проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната, сърдечносъдовата система.

Шипково и Меричлери. Тя лекува същите заболявания, но водата в Меричлери има оздравителен ефект и при диабет, подагра и хронични интоксикации с тежки метали. Сандански. Това е най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. Минералната вода в курорта е с температура до 83 градуса и се препоръчва и за лечение на кожни алергии.

Момин проход. Минералните води там лекуват заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната система. Там бълбукат 9 минерални извора с температура до 56 градуса.

Велинград. В родопския град има 80 извора, които формират най-големия дебит от минерална вода на Балканския полуостров – 170 литра в секунда. Изключително подходящо място за лечение на проблеми с белия дроб, а също и артритни и стомашно-чревни проблеми.

Долна баня. Водите са подходящи за лечение на десетки болежки, сред които са заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, на дихателната и нервната система, вторични анемии и проблеми с обмяната на веществата. Едно от най-силните й качества обаче безспорно е профилактиката на кариес, тъй като тя е с високото съдържание на флуор.

Кюстендил. Привлечени от лековитите минерални извори, траките основават селище през V век пр. Хр. на мястото на днешен Кюстендил. През I век римляните го превръщат в балнеологичен курорт Пауталия. Около 30 са кюстендилските минерални извори, а температурата им е 73,3° С при каптажа. Минералната вода в града се е прославила и с лечение на безплодие при жената. Горещият басейн с 40 градуса пък е най-подходящ за лечение на състояние след счупване на кости, обездвижени стави и различни гинекологични заболявания.

Банкя. Минералните води лекува сърцето, създават добра профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания.

Стрелча. Помага за лечението и профилактиката най-вече на сърдечносъдови заболявания, но на нея може да се разчита и за заздравяване на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания, дихателни, кожни, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles