14.8 C
София
петък, септември 20, 2024
spot_img

Митрополит Наум става почетен гражданин на Русе

Званието му се присъжда по предложение на кмета на града Пенчо Милков, съобщиха от общинския съвет

Русенският митрополит Наум ще бъде удостоен със званието почетен гражданин. Това съобщиха от общинския съвет, който е взел решението за отличието. Предложението е направено от кмета Пенчо Милков, като мотивът е заради неоценимата му роля на духовен водач и обединител.

То ще му бъде присъдено по време на тържествена церемония на 14 юни от 13.00 часа в общината. По традиция, тя ще бъде водена от предесдателя на общинскиясъвет акад. Христо Белоев.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум е роден на 19 октомври във Варна. Завършва основно и средно образование в родния си град. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 22 декември 1990 г.1 като студент, е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим, под духовното старчество на Варненския и Преславски митрополит Кирил. На Неделя Православна, през 1991 г., той е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. На 26 юли 1992 г. вече е йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм „Св. Параскева“ снъко в родния си град. От 10 септември 1992-ра до 15 юли 1996-та е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, като летните месеци е и ефимерий в Бачковския манастир. През 1997 г. специализира в Гърция. От 1 юни 1997 г. служи като енорийски свещеник във Велики Преслав, където на 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за Главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. На 17 март 2007 г. в в нея той е хиротонисан за епископ с титлата „Стобийски“ от патриарх Максим и членовете на Св. Синод в пълен състав и като такъв продължава да изпълнява задълженията си на Главен секретар на Св. Синод. На 16 март 2014 г. е избран от русенските епархийски избиратели с 22 гласа за кандидат-митрополит на Русенска епархия. На 23 март 2014 г. в Синодалния параклис „Св. цар Борис“ след провеждането на синодалния канонически избор вече е избран с пълно единодушие за Русенски митрополит.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles