4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Млад български лекар ще отговаря за обучението и специализациите на гастроентеролозите в цяла Европа

Д-р Радослав Наков с втора позиция в Европейското обединение по гастроентерология (UEG)

След като бе избран в управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (United European Gastroenterology – UEG), д-р Радислав Наков, дм беше одобрен и за втора позиция в престижната асоциация – член на Комисията по обучение (Education Committee).

Д-р Наков, който е първият български лекар в управата на UEG, вече отговаря за младите гастроентеролози под 40-годишна възраст във всички европейски и средиземноморски страни. С допълнителната си позиция, задълженията му ще се разширят и в сферите на продължаващото медицинско обучение по гастроентерология и организирането на редица курсове за лекари от цяла Европа. Мандатът на д-р Наков е за две години.

Членове на Комисията по обучение към UEG са водещи гастроентеролози от Великобритания, Франция, Италия, Германия, Швейцария, Чехия. За първи път нашата страна ще има представител на такова високо ниво. Комисията организира и контролира обучението и специализацията на гастроентеролозите в цяла Европа, раздава грантове и стипендии и осъществява редица курсове.

За Европейското обединение по гастроентерология (UEG)

Европейското обединение по гастроентерология (UEG) включва всички национални гастроентерологични асоциации в Европа и в Средиземноморието (Египет, Израел, Тунис, Мароко и др.). Това е официалният орган на гастроентеролозите в Европа, организиращ всяка година Европейската седмица по гастроентерология, събираща над 14 000 гастроентеролози от цял свят в рамките на пет дни.

Европейската седмица по гастроентерология е най-важната медицинска среща в световен мащаб по отношение на заболяванията на храносмилателната система. На конференцията се обсъждат новости в лечението и поведението при пациенти със социално значими заболявания като хронични вирусни хепатити В и С, възпалителни чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, колоректален карцином, гастроезофагиална рефлуксна болест и др.

За д-р Радислав Наков, дм

Д-р Радислав Наков е председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България. Той е специализант по ганстроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Усъвършенства се в диагностичната и терапевтична гастроинтестинална ендоскопия. Има защитена докторантура в сферата на възпалителните чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит, като д-р Наков е разработил специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти. Д-р Наков има и особен интерес към правилния начин на хранене на своите пациенти и диагностицирането на редки гастроентерологични заболявания.

През 2016г. получава престижната награда International Scholar Award, връчваща се на най-добрите научни разработки на млади учени до 35 г. в Европа в областта на гастроентерологията, а през 2017 г. е отличен като най-добър млад лекар у нас от Български лекарски съюз. От 2017 г. е модератор на UEG по отношение на възпалителните чревни заболявания.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles