31.8 C
София
петък, юли 12, 2024
spot_img

Модерен очен лазер работи в Медицинския университет – Варна

Модерен очен лазер за лечение на заболявания на ретината работи вече в Медицинския университет във Варна. Той е от най-ново поколение. машини от такъв клас има само в още две болници в страната.

„Лазерът работи бързо, прецизно, минимално инвазивно лечение на заболявания на ретината с минимални странични ефекти“, каза проф. д-р Христина Групчева, заместник ректор „Научна дейност“ и ръководител на катедрата по очни болести и зрителни науки.

Новата апаратура е проект, спечелен от екипа на доц. Златарева, чрез който специалистите от Медицинския университет-Варна ще предоставят възможност на пациентите за по-добро очно здраве. Лазерът ще се използва за терапия на много ретинални заболявания, най-широко разпространено от които е диабетната ретинопатия.

„Това е социална придобивка за региона и България, както и изключителна научна придобивка за катедрата. Такива лазери има само 3 в страната, като този е първият в Източна България, а другите два са в София.“, заяви проф. Групчева.

По време на представяне на революционната апаратура днес присъстваха офталмолози, докторанти и специализанти от катедрата, както и Стефан Брион, представител на фирмата производител на медицинската апаратура от Франция, който се занимава с обучението на офталмолози от цял свят.

„Радвам се, че дългогодишна наша работа завърши с успех и ще можем да осигурим оптимална грижа за пациентите в региона. Лечението ще бъде много по-бързо, много по-безболезнено и много по-щадящо с новата апаратура. Този апарат ще ни даде възможност за оптимизация на лечението на ретинни заболявания“, каза доц. д-р Зорница Златарева.

Офталмологичната помощ в България се развива в изключително конкурентна среда. В последните две години, благодарение на работата на катедрата по Очни и зрителни науки в Медицински университет – Варна се затвори така наречената 3 О перспектива – медицински оптик, оптометрист, офталмолог. Катедрата по „Очни болести и зрителни науки“ е единственото по рода си звено в България, което обучава всички специалисти в тези свързани помежду си направления. Това осигурява уникално, конкурентно предимство да произвежда компетентни кадри за опазване на очното здраве, както и да задържа най-добре подготвените специалисти.

В момента Медицински университет – Варна работи по разкриване на Университетски очен медицински център. Предстои и друга инициатива на МУ-Варна, отново по проект. При нея безплатно лечение ще получат 90 двустранно слепи пациенти, изгубили зрението си заради катаракта. Изискване при подбора на пациентите е зрението на по-доброто око да е под 15% и потенциалът на окото за операция да е добър. Първите интервенции ще бъдат извършени в началото на месец май отново с топ технология – компютъризирано насочване на хирурга по време на операция с цел оптимални постоперативни резултати.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles