20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Молдовски плацинди – идеалната закуска за всички вкусове

Приготвят се както със солена, така и със сладка плънка

На сн.: Плацинди с тиква

Молдовските плацинди са необикновено вкусна тестена закуска с плънка подходяща за всички вкусове, както солена, така и сладка.

Качествена стока за вашата трапеза. Ето къде се намират, вижте ТУК и ТУК

За разлика от повечето тестени домашни изделия, те запазват своите качества и когато са студени. Така те са отлична закуска, която можете да сложите в раничките на децата за екскурзия или за похапване в голямото междучасие.

Плънката в плациндите се завива с тестото, подобно на плик. За да не се отвори „пликчето” и тя да изтече, при пърженето се поставят с „шевовете” върху дъното на съда. Молдовските плацинди стават по-сочни, ако се пържат в смес от краве масло и олио, но в малко количество и в никакъв случай във фритюрник. Освен това, за солените варианти, за да не нагарча лукът, предварително главата кромид трябва да се потопи за кратко в кипяща вода. Най-голямата сложност е да се научите как правилно да залепвате плациндите. Има няколко метода, като най-оригиналният се смята този на „осемлистника”. В центъра на разточеното тесто се правят разрези, за да се получат няколко парченца. В самия център се поставя от плънката , загъва се с краичетата и леко се сплесква. Колкото по тънка е така получената „питка”, толкова по-вкусна е плациндата.

Чаят и кафето са отлично съчетание за плациндите, ако ги приготвяте за закуска. Те могат да послужат и за мезе. В такъв случай вкусът им се съчетава идеално както с бяло или червено вино, така и с бира. Продукти с отлично качество на изгодни за вас цените можете да намерите във веригата магадзини АВАНТИ (вижте ТУК).

Продукти за тестото: брашно – 2 чаши, сол – 1 чаена лъжичка, сода – 0,5 чаена лъжичка, по-ниско маслено масло – 3 супени лъжици, кипяща вода – 1 чаша.

Приготвяне на тестото: Кипящата вода се налива в купа, добавя се маслото и солта, разбърква се. Сипва се брашното. Бие се, замесва се с ръка. Покрива се с кърпа за 20 минути, докато изстине. По желание на домакинята може да се прибави и ½ кубче мая. В този случай плациндите ще бъдат по-бухнали.

Плацинди с тиква

В Молдова плациндите с тиква са много разпространени. Приготвят ги както със сладка, така и със солена плънка. За соления вариант се добавя сол и пипер.

Продукти: тиква – 300 г, захар или мед- 4 супени лъжици, сол – щипка, краве масло – 100 г.

Приготвяне: Маслото се разтапя и се оставя да изстине. Тиквата се настъргва, задушава се до изпаряване на влагата. Прибавя се сол или захар. От тестото се правят тънки питки с квадратна форма, в центъра се поставя от плънката. Крайчетата се завиват подобно на пликче. Първо се запържват от страната, където са загънатите крайчета, за да не се разтворят, после и от другата.

Плацинди с картофи

Плацинди с картофи

Към плънката с картофи може да се прибави сирене от типа на кашкавалените. В този случай плациндите са вкусни, когато са топли.

Продукти: картофи – 170 г, ръзка зеленина – копър или магданоз (според вкуса), краве масло – 50 г.

Приготвяне: Ако картофите се използват в суров вид, трябва да бъдат настъргани. Повечето домакини ги сваряват. Към тях се добавя маслото, солта и пипера. Плънката се оставя да изстине. Прибавя се зеленината и сол на вкус, разбърква се. Тестото се разточва на малки квадратни питки. В центъра им се слага от плънката, „затварят се” и се пържат. Не забравяйте! Първо пържете от страната със сгънатите крайчета.

Плацинди с ябълки

Плацинди с ябълки

Могат да се използват сурови плодове, но по-вкусно се получава, ако предварително ги задушите, подсладите и им сложите канела. Приготвят се под формата на пюре или по-ситно нарязани парченца. По-киселите ябълки в съчетание със захарта придават много приятен вкус на плациндите.

Продукти: ябълки – 5-6 броя, захар – 1 супена лъжица, канела – четвърт чаена лъжичка или щипка.

Приготвяне: Ябълките са изчистват и нарязват на малки късчета. Добавя се захарта и канелата, разбърква се. Задушават се със захарта докато станат меки. Изстиват и се влагат в тестените „пликчета”.

Плацинди с извара

Плацинди с извара

Те също се приготвят и в сладък (с мед или захар), и в солен (с добавени зеленини) вариант. За плънката се взима извара независимо от процента мазност. Важно е тя да не е кисела и да не е възтечна. Желателно е в тестото да се добави една супена лъжица краве масло. В противе случай плациндите ще бъдат сухи.

Продукти: извара – 500 г, зелен лук – 1 връзка, копър – 1 връзка, яйца – 2 броя, сол и пипер на вкус.

Приготвяне: За соления вариант изварата се натрошава добре с вилица, добавят се зеленините, суровите яйца и пипера. За сладкия вариант в изварата се слага мед или захар на вкус. Във всяко тестено квадратче се слага от плънката и се пържи.

Плацинди със зеле

Плацинди със зеле

Рецептите са много. През лятото е най-добре да се приготви плънка от пържено или задушено зеле. През зимата се слага кисело или мариновано зеле. Препоръчват се 2 супени лъжици масло в тестото, за да е меко.

Продукти: зеле – 700 г, лук кромид – 1 глава, сол и пипер – на вкус.

Приготвяне: Ако зелето е кисело, се измива и отцежда, за да излезе част от киселия и солен вкус. Лукът се запържва в олио, прибавя се зелето. Задушава се 5 минути. Охлажда се. По-нататък процедурата е позната.

Плацинди със сирене

Традиционна рецепта за молдовските и румънските плацинди е тази с бяло сирене, като нашенското.

Продукти: сирене – 400 г, копър – 1 връзка, яйца – 4 броя, сол – на вкус.

Приготвяне: Ако сиренето е меко, се размачква с вилиза, ако е твърдо, се настъргва. Яйцата се сваряват и се нарязват ситно, слагат се в сиренето. Прибавя се копърът. Завива се плънка в тестото по подходящия начин.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles