13.8 C
София
петък, май 24, 2024
spot_img

Музикален младежки фестивал в Пловдив през септември

Музикален фестивал за съвременни млади изпълнители от Европа и България ще огласи Пловдив в продължение на три дни в началото на септември.

Първото издание на „Plovdiv Fresh Music Festival“ стартира на 7-и и ще продължи до 9 септември. Събитието има за цел да стане „събор“ на талантливи млади музиканти и да „подгрее“ програмата по повод спечелената от Пловдив титла за „Европейска столица на културата 2019″.

Организаторите имат амбиции събитието да се превърне в своеобразна нетрадиционна платформа за различни жанрове музика, която да внесе допълнителна „свежест“ в многоликия културен живот на най-стария жив град.

„Намеренията ни са „Plovdiv Fresh Music Festival“ да стане ежегодно културно събитие на Пловдив и Мюнхен за представяне на млади европейски композитори и изпълнители“, каза Снежа Матюсън, един от организаторите на проявата.

Първият фестивален ден на започва на Античния театър с голям концерт на световно известният Баварския младежки мандолинен

оркестър. Младите музиканти от Мюнхен пристигат за участие във Фестивала с финансовата подкрепата на „Гьоте – институт“ в Германия.

На сцената на Античния театър ще звучат обичани класически произведения и ярки образци на съвременната и развлекателната музика.

Вторият ден на фестивала ще се проведе в Културен център „Тракарт“, на 8 септември.

В програмата са включени произведения на млади композитори от България и Германия, които ще концертират съвместно с музиканти-

възпитаници на Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

Закриването на „Plovdiv Fresh Music Festival“ ще бъде на 9 септември в емблематичното за младите пловдивчани „Bee Bop Cafe“, което ще събере пристрастените любители на джаза и стила „джем-сешън“.

Почитателите на импровизацията и свободното музициране ще чуят аранжименти на известни джаз-стандарти, оригинали и обработки на познати парчета от различни стилове в изпълнение на младите таланти Александър Матюсън (пиано), Клаас Краузе (китара), които ще свирят заедно с местни музиканти.  Вечерта ще завърши с отворен „джем-сешън“.

Фестивалът се организира изцяло с дарения от пловдивски меценати. Затова организаторите няма да откажат на никого подкрепа, за да може събитието да бъде реализирано на нивото, което заслужават талантливите млади таланти и древният Пловдив.

„Plovdiv Fresh Music Festival“ е идеен проект на Александър Матюсън, студент по композиция в Музикалната академия в Мюнхен, възпитаник на проф. Марина Капацинска в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles