2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Мързеливи сарми на фурна

В два варианта, походящи са и за мръвкари, и за постещи, и за вегани

Сармите – това източно ястие е познато вече и в Европа. На Балканите, в Русия, Полша то присъства често на трапезата и се радва на успех. Практичното е, че плънката им може да бъде както с месо и ориз, така и само с ориз и зеленчуци, което ги прави подходящи и за пости, и за любителите на веганската храна.

Високо качество и любезно
обслужване при спазвени всички
противоепидемични мерки

Независимо, че сармите са основно ястие, ако са с кисело зеле, към тях идеално върви нашенската ракия. Подходящо е, разбира се, и червеното вино – неизменен атрибут на трапезата през зимата. Всичко необходимо за вашето добро настроение можете да намерите във веригата маганини АВАНТИ. Те се намират ТУК и ТУК.

Единственият недостатък на сармите, независимо дали са блажни или пости е, че изискват повече време за приготвяне, а свършват много бързо.

„Следвай ме” обаче ви предлага един мързелив вариант на фурна.

Продукти за сарми с месо: кайма – 400 г, зеле – 400 г, ориз – 0,5 чаена чаша, яйце – 1 брой, ромид лук – 1 глава, морков – 1 брой, чесън – 2 скилидки, олио -1 1 – 1,5 супена лъжица, черен пипер на вкус, сол на вкус.

Продукти за сарми без месо: важат същите продукти, като каймата може да се замени с предварително накиснат соев продукт или задушени предварително ситно нарязани гъби. Могат да се добавят и други зеленчуци, нарязани на ситно по вкуса на домакинята и семейството.

Продукти за соса: доматена паста – 2 супени лъжици + 1 водна чаша вода или доматен сок – 1 водна чаша.

За поднасянето е нужна сметана или само нарязани на ситно зеленини върху сармите.

Сармите могат да се приготвят като плънката се завие в зелеви или лозови листа по обичайния начин. В случая обаче, нашите сарми са мързеливи и затова се оформят като кюфтенца. Ако те са за вегани, не се слага яйцето. Вместо него е добре да се сварят ненапълно 1-2 по-малки или 1 голям картоф, да се смачкат и да се сложат в плънката.  

Приготвяне: Зелето се накълцва ситно и се залива с кипяща вода за 10 минути. Водата се оттича през сито докато се отцеди. Може леко да се изстиска. Оризът се измива и се сварява до полуготовност, като се вари след кипането около 10-15 минути. Лукът се изчиства и нарязва на ситно. Морковът се настъргва на едро ренде. Чесънът се скълцва и слага в сместа. Запържва се в олио на среден огън 7 минути. Смесва се каймата в сместа. Добавя се яйцето, черният пипер и солта. Разбърква се добре. С мокри ръце се оформят по-големи кюфтета.

Доматената паста се разтваря във водата. Кюфтетата-сарми се слагат във форма за печене. Поръсват се с малко олио, излиза се доматената паста или сок. Пече се на предварително нагорещена фурна до 180°С. Мързеливите сарми се печат около един час.

Поднасят се със сметана или поръсени със зеленини. За гарнитура са походящи варени картофи или картофено пюре.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles