11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Навършват се 118 г. от рождението на бл. Евгений Босилков

На 16 ноември се навършват 118 години от рождението на католическият епископ Евгений Босилков, загинал за вярата в резултат на комунистическите репресии през 1952 година. Той е роден със светското име Викентий на 16 ноември 1900 г. в Белене.

Заедно с него са осъдени и погубени свещениците Камен Вичев, Йосафат Джиджов и Павел Шишков. Те, както и епископ Босилков бяха канонизирани за блажени от папа Йоан Павел Втори на 15 март 1998 година.

Скалъпеният процес (29 септември – 3 октомври 1952 г.) е срещу шпионска и заговорническа католическа организация, за която обвинителят твърди, че е действала в градовете София, Пловдив, Варна, Русе и Ямбол. Като обвиняеми са привлечени 40 български граждани. От тях 27 са католически свещеници с висше богословско образование, обвинени в създаване на „шпионска и заговорническа католическа организация в България“, работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания.

На 3 октомври 1952 г. Върховният съд произнася присъдите на епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков – смърт чрез разстрел и пълна конфискация на имуществото им.

Бог трябва да проникне в цялата ти душа и около Него трябва да бъде ориентиран целият ти живот.“ (Бл. Евгений Босилков)

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles