18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Наградиха лекари за защита на пациентските права

Лекари бяха наградени за защита правата на пациентите. Те получиха традиционните медицински оскари, съобщиха от Националната пациентската организация.

Нейният заместник-председател Виктор Паскалев връчи отличията на проф. Тошко Лисичков и д-р Нина Янчева.

Проф. Лисичков е отличен за принос в развитието на лечението на вродените коагулопатии в Българияв. Обект на неговия научен интерес са нарушенията на хемостазата при доброкачествени и злокачествени кръвни заболявания, производството на плазмени препарати, клиничното приложение на кръвни продукти в терапевтичната медицина и на нови терапевтични средства при вродени нарушения на коагулацията, при левкемии и лимфоми. Професор Лисичков въвежда съвременното лечение на хемофилиите в България. През седемдесетте години в колектив е създател на диагностични и лечебни препарати в областта на коагулационните нарушения.

С отличието „Лекар с грижа в лечението на пациенти с ХИВ“ бе отличена д-р Нина Янчева. Тя е началник на Отделението по придобита имунна недостатъчност в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни болести в София. След назначаването на д-р Янчева на този пост се отчете подобряване на комуникацията с пациентите, както и взаимодействието с тях. Д-р Янчева получи отличието и за работата си по тежките случаи на пациенти с ХИВ, на които често се отказва лечение в други лечебни заведения заради техния статус.

„Един от последните случаи, в които д-р Янчева демонстрира висок професионализъм, въпреки липсата на адекватна подкрепа от други лечебни заведения и специалисти в София, бе на загиналия британски гражданин Крейг Харпър. При него повече от месец се очакват резултати от хематологични изследвания. Това не е първият случай, в който д-р Янчева и нейният екип е оставен сам да се справя с проблеми, различни от ХИВ, свързани с общото състояние на пациенти или съпътстващи заболявания, към които ХИВ няма пряко отношение“, заявиха от Националната пациентска организация.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles