9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Нагръден кръст за дарителство на Татяна Попова

Бачковският манастир отличи собственичката на веригата магазини „АВАНТИ“ за ктиторстото й на манастира и обновяването на параклис

От: Наташа Войкина, Враца

В Неделята на Вси светии  бе извършен чинът на обновлениена едноименния параклис  в Бачковската обител с архиерейско богослужение, оглавено от Пловдивскиямитрополит Николай.

Магазини за всеки

В него взеха участие  игуменът на манастира Величкиепископ Сионий, гостуващият за случая Сафидски епископ Димитрий от Антиохийскатапатриаршия, Белоградчишкият епископ Поликарп,Знеполският епископ Арсений, братята на обителта, много клирици от Пловдивска епархия и Троянската обител, миряни и гостина манастира.

Литургията бе огласена от църковното пеене на гостуващи хорове от Пловдивската и Софийската митрополии под ръководството на протопсалт Георги Радев и учителя по музика Любомир Игнатов. Параклисът „Вси светии” датира от началото на ХVІІ век. Той е построен в западната част на Южно крило на манастира. Дълги годиние бил изоставен. В този му вид е  била заварен от новоназначения за игумен Велички епископ Сионий, който решава да я възстанови.

Намирайки съпричастност в лицето на Татяна Попова, собственик на верига магазини „АВАНТИ“, която заедно със семейството си финансира благородното начинание. Параклисът бе възстановен за близо година и благоукрасен. Новата зография е на Йордан Иванов, Светла Василева, Тодор и Недялко Жекови от сдружение „Зограф“, а дърворезбата на братя Ръжанкови. Църковната утвар и кандилата са изработени от Георги Триадопулос от Солун, поклонните икони – от Тереза Илкова. Две изкусно изписани и украсени  икони са изработени в ателие „Димчовски“.

В хода на богослужбата митрополит Николай поръси със светена вода възкръсналия за нов живот храм, а в края на  светата литургия се обърна със слово към игумена – преосвещения епископ Сионий и всички присъстващи, предавайки им благословениетона Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за празника.

Той изказа и специалната му  благодарност към дядо Сионий за неуморнитему трудове за благоустрояване на Бачковската и Троянска обители. Негово Високопреосвещенство изрази  своята благодарност към Татяна Попова за християнската и́ ревност за възстановяването на църкви и параклиси.

Той изрази увереност, че тя е превърнала мирското си благополучие в богатство на небесата, „що молец не пояжда и разбойник не краде”.

„Бог несъмнено ще Ви отдаде, вам и на семейството ви, здраве и многолетие, за ваша радост и за радост на светата ни църква, на която върнахте отново това гнездо на утеха, вяра и любов“, каза митрополит Николай. От своя страна, епископ Сионий му благодари за добрите думи и се обърна с благодарствен адрес към хаджи Татяна Попова за безкористната й помощ за възстановяването на храма. След това той й връчи нагръден кръст, изработен от Георги Триадопулос. Богатият на духовна радост ден завърши с подето от всички присъствуващи многолетие за здравето на дарителите и прослава на Христа Бога.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles