9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Най-странните закони в САЩ

Американците имат навика да регламентират всичко, от правилата за боледуване до шопинга в неделя. Във всеки щат на САЩ има различни закони.

Във Вашингтон: боледувайте си вкъщи. Там е забранено на заразно болен да се появява на място, където може да зарази други. Такова нещо попада под ударите на член за нанасяне на вреда на общественото здраве. Глобата е до $1000 или тъмничен режим до 90 дни.

В Тенеси: не хвърляйте пирони на пътя. Не хвърляйте и стъклени бутилки, осколки и други подобни, които могат да нанесат вреда на транспортно средство или на животни. Глобата е до $50 или тъмничен режим до 30 дни. Съдът може да наложи и двете санкции.

В Уайоминг: затваряйте вратите. Глобата е до $750. По този начин законът забранява да се гледа какво става у съседите.

Някога той бил въведен, за да не пускат фермерите своите животни на чужди пасища.

В Северна Каролина: пазете се, има бинго! Максималната продължителност на тази хазартна игра не може да бъде повече от пет часа подред при честота не повече от два пъти в седмицата. При това, между сесиите трябва да има минимум 48 часа. Освен това, не се разрешава да се играе за печалба повече  от $500 за една игра. Законът е въведен през 1983 г. и действа и сега.  Глобата е от $200 или обществено – полезен труд до 60 дни.

В Южна Каролина: шопинг в неделя не се разрешава. В този ден е забранена продажбата на дрехи, аксесоари, ювелирни изделия, часовници, предмети за спорта, музикални инструменти, мебели за офиса и дома, автомобили и много други неща. Легитимните стоки за продажба в неделя са само тези от първа необходимост. Това обаче не възпряло търговците.  От 1995 г. те започнали да отварят магазините си и в неделя. Списъкът на вещите „от първа необходимост” вече се е разширил дотолкова, че човек сега може да си купи почти всичко в този ден. Макар и щатският закон да не е отменян, за неговото изпълнение отдавна никой не следи.

В Луизиана: преди да поръчате пица за съседа, премислете няколко пъти. Глобата е $500 или затвор до половин година, ако храната бъде доставена пица на неправилно подаден адрес или на чужд адрес без да бъде предупреден човекът, просто да му бъде направена изненадваща и приятна услуга. Санкциите са заради нарушаване на чуждото спокойствие.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles