17 C
София
сряда, април 17, 2024
spot_img

Намаляват белия хляб в детските градини

Малчуганите минават на пълнозърнест, ще им готвят по нов рецептурник от есента

„Белият хляб на децата в детските градини и ясли, а също и в училищните столове, ще бъде намален за сметка на пълнозърнестия, съобщи главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Това се налага предвид здравословното хранене. По този начин малчуганите и учениците ще бъдат предпазени от лениви черва, тъй като точно едро смляните зърна стимулират добрата работа на стомаха“, поясни той.

Предвижда се от есента филийки бял хляб да се сервира в тези заведения максимум два дни в седмицата. От тогава се предвижда да влезе в сила и новия рецептурник за детските ясли и градини.

„България е от страните в Европейския съюз, които имат разработени менюта със здравословно съобразени ястия, но се налага някои неща да бъдат променени“, уточни д-р Кунчев.

По думите му вече ще се готви по общо 460 рецепти. В 6 от тях са предвидени екзотични продукти и плодове, като авокато, чия и киноа. Те са вкарани в менютата след разговори с майки, които също са участвали в съставянето на някои от рецептите.

„Предстои да бъдат направени и промени в рекламата на нездравословните храни“, каза още д-р Кунчев. Той обясин, че занапред няма да се позволяват дори скрити реклами.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles