12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Нашенското мушкато се оказва южноафриканско

Трик с подрязване дава обилни цветове

Така свързваното с българския бит мушкато, всъщност произхожда от Южна Африка. С това се обяснява и неговата нужда от обилна слънчева светлина. В Европа, по-точно в Холандия, то е пренесено пред XVI век, а през XVIII и XIX век става популярно с вече многобройните си селекции. Освен, че радва окото и може да превърне и най-септлия балкон в уютна мини гадинка за отмора, то цъфти от началото на лятото до късна есен. Има и свойството да пъди досадните насекочи, включително и комарите.  

Според стари поверия мушкатото пъди злите духове от дома. Мушкатото почти не боледува и не го нападат вредители.

То не изисква специална почва, достатъчно е в горещите летни дни да го поливате два пъти седмично. За да цъфти повече и стане още по-кичесто, го подрежете по специален начин. Основното правило, по което трябва да се подрязва това растение, не е никак сложно. Още със засаждането трябва да придадете на мушкатото компактна и равна форма. Не изчаквайте издънките да се удължат дотолкова, че само в горната част да има малко листа, а ги подрежете малко след появата им.

Най-добре е това да се случва, когато се изравнят с останалата част от растението. Ако не се намесите, не очаквайте растението да ви даде странични стъбла. Подрязването на издънките на мушкатото ще накара спящите пъпки да се събудят. Така те ще ви зарадват не само с обилен цвят, а и с изникването на ново стъбло.

Подрязването се извършва със специален остър нож, като той трябва да е обърнат към външната страна на храста. Не дърпайте силно стъблото, за да не повредите повърхностния му слой. В никакъв случай не използвайте ножица за подрязване, тъй като ще защипете стъблото и ще нарушите целостта на тъканта на мястото, на което сте извършили подрязването.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles