19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Въведение Богородично е Денят на християнското семейство

На Въведение Богородично, който е неподвижен празник и всякога е на 21 ноемри, се отбелязва и Денят на християнското семейство.

Ето как Михаил Енев предава разказа на Църквата за този праздник:

Когато Дева Мария навършила 3 години, родителите й я завели в храма, за да я посветят на Бога. Според традицията съпровождащите я роднини и близки носели запалени свещи и пеели химна: „Принасяме на Господа моя обет, произнесен в скръб чрез моята уста. Затова събрах свещеници и сродници и им казвам: „Сега аз се явявам пред вас, майки, за да ви дам дъщеря си и я предам не на земния цар, а на Бога, на Небесния Цар”.

Младите родители по стар обичай завеждат своите малки деца в църквата за молитва и четене на Светото Писание. Представени пред Всевишния в храма Господен, децата ще растат в благочестие и смиреност, в послушание  на родителите си и чистота на вярата”.

Молитва към Богородица за празника

Въведение Богородно


О, Пресвета Дево, Царице на Небето и земята, преди вековете избрана за Божия Невеста, а в последните времена дошла в законния храм за обручение с Небесния Жених! Ти си оставила Твоя народ и дома на баща Си, за да Се принесеш в чиста и непорочна жертва на Бога, и първа си дала обет за вечно девство.

Дарувай и на нас да запазим себе си в целомъдрие, чистота и страх Божий през всички дни на живота си, за да бъдем храм на Светия Дух, и най-вече помогни да бъдат Твои подражатели на Тебе на всички, живеещи в обителите и обещали пред Бога да прекарат живота си в девство и чистота и от младини взели на себе си Христовото благо и леко иго, свято пазейки своите обети.

Ти, Всечиста, си прекарала всички дни на Своята младост в Господния храм, далеч от съблазните на този свят, в постоянно молитвено бодърстване и във всяко душевно и телесно въздържание, помогни и на нас да отблъскваме всички вражески изкушения от плътта, света и дявола, които ни нападат от младини, и да ги побеждаваме с молитва и пост.

Ти, пребивавайки в Господния храм с Ангелите, си се украсила с всички добродетели, най-вече достойно си се пазела със смирение, чистота и любов, за да бъдеш готова да вместиш по плът невместимото Слово Божие. Сподоби и нас, обхванатите от гордост, невъздържание и леност, да се облечем във всяко духовно съвършенство, та всеки от нас да приготви с Твоя помощ брачната одежда на душата си и елея от добри дела, за да не се явим голи и неготови на срещата с нашия безсмъртен Жених и Твой Син, Христа Спасителя и нашия Бог, но да ни приеме с мъдрите деви в райските обители, където да ни сподоби с всички светии винаги да славим и прославяме всесветото име на Отца и Сина и Светия Дух и Твоето милостиво застъпничество сега и всякога и във вечни векове. Амин!

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles