8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Нетрадиционни великденски украси за яйца

Освен традиционните начини за боядисване на великденски яйца, съществуват и други, някои от тях много по-лесни, но оригинални и по нищо неотстъпващи по красота на обичайните оцветявания.

Със залепени зрънца

Този начин е лесен и същевременно изключително ефектен. След сваряването на яйцата те се оцветяват по обичайния начин. Вместо с олио за блясък се намазват с разтвор на желатин или брашнено лепило. Още преди желатинът да засъхне се овалват със зрънца – синап, сусам или други, а може и в бляскави пайети.

Ефектът на двата нюанса

Той се постига, като се използва едни и съща боя, например синьо. Първоначално свареното яйце се потапя в боята за кратко, за се получи светло оцветяване. След като изсъхне, в боята се сипват 2 супени лъжици олио. Разбърква се, яйцето се потапя отново и престоява около 5 минути. Когато се извади от боята, то е в два нюанса на цвета.

Станиоленото чудо

се постига изключително лесно, не създава мръсотия, няма никаква опасност от петна по покривките и ръчичките на децата. За целта трябва да си набавите разноцветно фолио. Добре сварените яйце се завиват в тънкото фолио, като то се оформя по повърхността им. Така ще получите красиво яйце, отвън досущ като шоколадовите, но отвътре е истинско.

С маркерите на водна основа или бои

нарисуваните яйца са много красиви. Тук обаче децата не могат да се включат. Работата е изключително за майките и каките. Яйцата се сваряват, за предпочитане да са бели. Върху тях се рисува по шаблон или авторски рисунки, ако сте майстори в този занаят.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles