12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Нещата, с които привличаме негативите в живота. Кои са те?

Често пъти хората си „помагат” да се потопят в негативни емоции. Вината за това са лошите ментални навици. Опитайте да се погледнете отстрани, за да разберете дали те не са свойствени и за вас.

Помните обидите

Минали са три месеца, а вие все още помните, как вашия приятел е казал, че ще работи, а е отишъл на мач с приятели. Можете да продължите да се надувате, да помните, но това е безсмислено, разрушавате сами себе си.

Съвет: Научете се да прощавате. Това е проява на здравословен егоизъм. Като прощавате, вие се придвижвате напред, освобождавате се от тежестта на стари конфликти. Помнете, че хората не всякога се държат така, както на вас ви се иска. Вместо да пазите обидата, дайте им право на собствено съществуване. Така няма да допуснете чуждите грешки до себе си, давате си сами свобода да действате и да се огледате наоколо, дори за нова връзка.

Постоянно критикувате себе си

Вие влачите със себе си тежестта на минали собствени грешки, незавършени неща, сложни и неразрешени отношения и нереализирани амбоции. Вие мислите повече, отколкото е необходимо за това какво се е случило или не се е случило по ваша вина. Обвинявате се за несъответствията между реалността, собствените идеали и очаквания.

Съвет: Изискването към себе си и самокритиката не са едно и също нещо. Простете си за глупостта, която сте извършили някога. Престанете да тъгувате заради нея. Това вече е в миналото, извлечете си урок и продължете напред. Сега вече вие за нищо на света не бихте допуснали същата грешка. Животът е пред вас с вашите по-добри решения.

Все отлагате нещата за по-късно

Правите ли всичко в последния момент? Постоянно се разсейвате в социалните мрежи? Измисляте ли си хиляди причини, за да не напишете отчета, например? Това в психологията се прокрастинация. За разлика от мързела, при който човек просто отказва да извърши нещо, при прокрастинацията се отлага дадено действие за по-късно, с което се губи енергичност. Същевременно, човек си избира нещо друго, което е уж по-важно.

Съвет: Първо, проумейте, че губите твърде много сили, убивайки се от собственото нищоправене. Затова си определете приоритетите. В ничий живот няма достатъчно време и за работа, и за хоби, и за увлечения, и за книги, и за среща с приятели. Все се случва нещо да се жертва. Просто, степенувайте нещата по важност, престанете да отлагате и започнете да действате.

Мислите негативно

Оплаквате се постоянно, фокусирате вниманието си върху собствените неуспехи или недостатъците на околните. Вие гледате лошите новини до край, ужасявате се от всичко. Постепенно започвате да виждате негативизми навсякъде.

Съвет: Имайте предвид, че мозъкът не успява да обработи целия поток информация, който постъпва чрез чувствата. Затова ние възприемаме само това, за което мислим най-много. Превключете на хубавите неща! Като се събудите сутрин, благодарете за живота, който ви се дава в новия ден, в който можете да свършите плануваните неща, за това, че сте спали в удобно легло, че сте здрави.

Когато превключите на хубавите неща, ще видите, че животът ви ще започне да се променя към по-добро развитие.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles