14.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Не по буквата, а по закона на любовта (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Гигинската света обител прие поклонници от Украйна, водени от протойерей Василий Рудницки – зам.-председател на Синодалния поклоннически център на Православната църква в Украйна

„Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:1-8;13).

Едва ли има християнин, който да не знае тези думи на свети апостол Павел. Едни следват повелята му, други обаче се водят от своите си виждания за „правда и благочестие“. И това се случва сега, когато светът се раздира от военни конфликти, единият от които съвсем близо до нас, в Украйна. Нещо повече, заради едната буква, на която служеха и фарисеите, защото познаваха закона, но не този на любовта, разпънаха нашия Господ Иисус Христос. За съжаление, Той продължава да бъде разпъван и от нас сега, в XXI. Едни Го приковават към Кръста с омраза, завист, лицемерно афиширане на вяра, други с думи по същия онзи закон, по който Той беше въздигнат на дървото, станало наше спасение.

Има обаче и един твърде оптимистичен елемент в последно време. Това е действеният пример на български архиереи, ясно демонстриращи, че Христовият дух на любовта е сред нас, че точно той води нашата Църква.

Само преди броени дни Църногорският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, популярен като Гигински, бе посетена от голяма група поклонници от Украйна. Вярващите бяха водени от протойерей Василий Рудницки, който е  заместник-председател на Синодалния поклоннически център на ПЦУ. Посещението, впрочем, не мина формално. Напротив, братството им оказа гостоприемство, показа им обителта. „Нещо повече, без никакво колебание отслужи заедно молебен канон пред копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Всецарица“, което се съхранява в манастира. На свой ред гостите ни  дариха със свето миро от мироточещите икони в храма „Св. св.Борис и Глеб“ в село Шклин, Волинска област“,  разказа игуменът архимандрит Никанор. И тъй като живеем в информационен свят, новината за посещението на поклонниците в обителта стана известна бързо. Не закъсняха и злостни коментари в социалните мрежи – факт, будещ само съжаление. Той говори само едно, че миряни, които би трябвало да следват примера на своите архиереи не са научили двете основни правила в православието – смирението и послушанието. Колкото до най-главното – любовта горделивите им душици така и не са докоснати. За такива и подобни на тях отец Никанор обикновено цитира свети Григорий Богослов „Овце, не пасете пастирите!“

Преди по-малко от седмица петима български архиереи, заедно с други клирици, съслужиха и се причастиха заедно с двама архиереи и клирици на непризнатата официално от БПЦ Православна църква на Украйна. Мнозина от ултра правилните са духовни чеда на някои от тях. Дали те ще застанат и срещу своите, срещу тези, които ги напътстват и са отговорни пред Бога за душите им?! Въпрос, чиито отговор е само един. А той е, че в православието няма по-голям закон от завещаното ни от Господ Иисус Христос. В него обаче не се прокламира омраза, отрицание и невъздържание. Напротив, Неговото учение е пропито с духа на любовта към нас, човеците, заради които увисна на кръста, за да бъдем спасени.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles