22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

НЗОК ограничава лекарствата до 2 за диагноза

Рестрикцията ще влезе в сила от догодина, ако бъде подписан новия Национален рамков договор

Националната здравноосигурителна каса ще отпуска безплатно или с намаление лекарства за домашно лечение  само до две позиции за едно заболяване. Това е записано в проекта за Националния рамков договор (НРД) 2020 година, за който Лекарският съюз ще решава на събор в петък (13 декември) дали да го подпише или не.

Ако рестрикцията влезе в сила, това означава, че например на пациент – хипертоник ще се дават до две лекаствени позици, макар и при случаи, когато той е с друго хронично заболяване, като диабет или хронична обструтивна белодробна болест, може да се наложи комбинация от три медикамента за високото кръвно.  Въпреки това, лекарят ще бъде принуден да му изпише не повече от две за всяка диагноза, та дори това да нарушава добрата медицинска практика. Всяко допълнително лекарство, е е за сметка на болния.

Срещу проекта възроптаха първи общопрактикуващите лекари от София-област в отворено писо.

„Договорените в проекта за НРД текстове ограничават правото ни да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, ще доведат до повишени разходи на болните за изписване на рецепти и закупуване на лекарства. Като резултат контролът на хроничните заболявания ще се влоши, за част от хората – необратимо, заявяват лекарите. Съгласно промените в чл. 49 и чл. 67 се ограничава възможността гражданите на България да получат адекватно лечение за хроничните си заболявания, частично заплатено от осигурителния фонд. За всяко заболяване ще можем да изписваме не повече от 3 препарата, а когато се използват комбинирани лекарствени продукти – не повече от 2 медикамента. Нещо повече, НЗОК ще заплаща на аптеката не повече от 1 комбиниран лекарствен продукт”, казват още лекарите.  

Според тях това означава, че тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност, по-тежките форми на хипертония, ще трябва да закупуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles