5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

НЗОК поема модерна терапия на заразените с хепатит С

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема безинтерфероновите режими на лечение на всички пациенти с хроничен вирусен хепатит С, съобщиха от здравно-осигурителната институция. Това е т. нар. безинтерферонова терапия, която е много скъпа и до сега касата заплащаше лечението с нея само на определени групи от въпросните пациенти.

От началото на 2016 г. до месец март 2017 г. това лечение  се прилагаше приоритетно за 12 или 24 седмици само при пациентите с HCV инфекция в стадий на прецироза и цироза (стадийна фиброза F3 и F4), декомпенсирана цироза и с тежки придружаващи заболявания. След месец март 2017 г. бяха приети нови критерии за лечение, в които приоритетните групи пациенти отпаднаха  и така практически на терапия вече подлежат всички с доказан вирусен „С“ хепатит. Приетите изисквания са съобразени и с новите терапевтични препоръки на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) за лечение на пациенти с хроничен хепатит С. Една от основните промени в тези препоръки включва по-кратък курс на лечение за широка група пациенти. У нас за повечето пациенти с генотип 1в стадий F0-F2 приложението на два от наличните в България терапевтични режими с директно действащи антивирусни средства (ДДАС) е 8 седмици, което има еднаква ефективност с 12-седмичното лечение.

След успешното приоритетно лечение на повечето болни в стадий на прецироза и цироза, практически всички бъдещи пациенти могат да бъдат включени на новия съкратен режим на лечение. Това ще доведе до изразходване на значително по-малко финансови средства, на рязко намаляване на епидемиологичния риск и на подобрение на здравното състояние на тези пациенти, а не на последно място – и на понижаване на социалното напрежение, свързано с прилагането на съвременна терапия при лечението на хроничната HCV  инфекция.

През 2016 г. НЗОК е одобрила за лечение с  ДДАС 411 здравноосигурени (ЗОЛ),  за което е заплатила сумата от над 38 милиона лева.  През 2017 г., в резултат на договорените много добри отстъпки от страна на НЗОК, стойността на лечението е намалена и до месец май 2017 г. за терапия на 575 ЗОЛ НЗОК е заплатила почти същата сума.  За сравнение през 2015 г., когато не е имало ограничение на броя болни, 507 ЗОЛ са получили терапия със стандартното интерфероново лечение, при която успеваемостта е до 50%.   Заплатената за целта сума е 8 800 000лв.

Хепатит С се предава по полов и кръвен път. Предполага се, че около 100 000 души са носители на заразата в България, като под 1000 се лекуват.

Останалите не знаят, че са инфектирани, уточни основателят на Сдружение „Хепасист” и председател на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

До седмици „Хепасист” стартира скрининги в големи предприятия из страната, като приоритетно  ще бъдат изследвани хора над 45-годишна възраст, които е възможно в миналото да са били заразени чрез кръвопрелване, но да не знаят за това, допълни д-р Хасърджиев.  Той отчете като пропуск, че в страната няма национална скринингова програма за това заболяване.

На 28 юли е Световният ден за борба с хепатит С.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles