9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

НЗОК се отказа да реже лекарствата за домашно лечение

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се отказа да реже лекарствата за домашно лечение. Това стана, след като ден по-рано колегията на общопрактикуващите лекари в София-област алармира, че коварна клауза в проекта на новия Национален рамков договор (НРД) готви такъв капан за болните. (Вижте ТУК) Острата обществена реакция принуди Българският лекарски съюз и ръководството на касата да заседават спешно до късно вечерта в четвъртък срещу петък, след което скандалният текст в проекта беше отменен.

Според него следваше касата да отпуска до два лекарствени продукта безплатно или с намаление за една диагноза, дори да се налага терапията на някои от заболяванията да изисква повече медикаменти.

„Изписването им ще остане по досегашния ред, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник здравен министър Жени Начева. Спорният текст, който е в проекта и разбуни духовете, отпада. Изписването на рецепти също остава по стария ред“, увери тя.

Остава и сегашното положение за рецептите по линия на реимбурсираните лекарства – те и занапред ще се изписват за три месеца. Първоначалният варинт беше те да са месец за месец.

„Подкрепили сме желанието на Българския лекарски съюз за профилактичните прегледи, според което, когато пациент посети личния си лекар по повод остро състояние да може да се извърши и профилактичен преглед“, каза още Жени Начева. Тя увери, че направленията за тях са осигурени и ограничения няма да има.

На своя събор, който се проведе в петък, Българският лекарски съюз поиска 35% от цената на клиничните пътеки да отиват за заплащане на лекарите и специалистите по медицински грижи. С 209 гласа „за“, 22 „против“ и 8 „въздържали се“ форумът прие да бъде подписан Националният рамков договор за 2020.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles