10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Никулденски шаран – изпитани рецепти

Какъв Никулден ще да е без традиционния шаран?! Разбира се, може и без него, но друго си е точно на този ден да се спази традицията. Тя е изградена на базата на това, че празникът попада по времето на пости, когато в Православната църква не се консумира никаква животинска храна. Денят на свети Никола или Николай, което е едно и също, се разрешава за пръв път риба по време на Рождественските пости.

Аванти – добрият избор

В България битуват всякакви поверия за люспите на шарана, на които няма да се спираме, защото нито са църковни, нито кулинарни. Но подчертаваме, че рибата се консумира задължително с бяло вино. Такъв е протоколът въпреки, че добре приотвеният шаран ще се услади и на тези, които предпочитат червено.

Всичко за вашата трапеза, на изгодни цени и отлично качество можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК. 

Шаран плакия с орехи

Продукти: Шаран – 1 кг, 150 г орехи, 1/4 ч.ч. олио, 5 глави лук, 2 скилидки чесън, 4 домата, 1 с.л. брашно, 1 лимон, 1 връзка магданоз, сол,           черен пипер на зърна, дафинов лист.

Приготвяне:

В тавичка се нарежда почистеният и нарязан на едри парчета шаран.

В тиган се запържват нарязаният на ситно лук. Към него се добавят и целите скилидки чесън. Когато след 5 минути омекнат, се добавят половината от доматите, обелени и нарязани на кубчета. Посолява се със сол и се добавя черен пипер на зърна. Налива се чаша гореща вода и се бърка, докато заври. Добавя се брашното. После се оставя да покъкри на котлона, докато сосът добие умерена гъстота за още 10 минути.

Шаранът се залива с приготвената запръжка. Поръсва се обилно със счукани орехи и отгоре се нареждат кръгчета домати. Нареждат се и няколко тънки резенчета лимон между доматите. Пускат се няколко дафинови листа в тавата. Ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се запича на фурна за 30 минути. Шаранът плакия се поднася студен.

Шаран на шайби във фурна

Продукти: шаран – 1 бр., естрагон – 1 ч.л.,  лимони – 1 бр., черен пипер – на вкус, брашно – за овалване,  зехтин – за поръсване,  сол

Шаранът почистваме добре, като отстраняваме люспите и измиваме с вода.

Приготвяне: Шаранът се нарязва на шайби (котлети). В съд се смесват естрагонът, брашно, солта и черният пипер. Котлетите се овалват в сместа, изтупват се. Сокът от изстискания лимон се изсипва върху рибата. Парчетата се завиват в намазнено фолио и се пекат около 30-35 минути на фурна.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles