21.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

Нови безплатни медицински изделия за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане проект на промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. С тях се предлага в списъка с помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, за купуването на които хората с увреждания ползват целева помощ от държавата да се включат три нови медицински изделия. Предложението е в списъка да влязат вертикализаторите за деца с увреждания, детските рингови инвалидни колички и детските инвалидни колички. За да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет.

Съгласно закона актуализираният списък с медицинските изделия за хора с увреждания е утвърден от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков след съгласуване министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

С предлаганите промени в правилника на закона за интеграция на хората с увреждания се въвежда изискването медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретен пациент. По този начин ще се гарантира, че на правоимащите ще се предоставят медицински изделия, съобразени с техните индивидуални потребности. Като цяло с новите текстове се въвежда по-ефективен контрол и намаляване на административната тежест при предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия.

Променя се и механизмът по предоставяне и изплащане на целеви помощи за купуване на медицински изделия и помощни средства. Ще се преустанови практиката да се предоставят пари на ръка на правоимащите. Променя се и начинът за предоставяне и отчитане на изделията. По този начин ще бъдат ограничени възможностите за неизползване на финансови средства от бюджета по предназначение.

С промените се намалява и административната тежест за хората с увреждания. Те ще получават необходимата помощ и медицински изделия, без да се налага да посещават многократно дирекциите „Социално подпомагане“. Ще отпадне и необходимостта да предоставят отчетни документи за покупката на помощните средства.

Регламентира се и по-гъвкав механизъм за отчитане и заплащане на отпуснатите целеви помощи за реално предоставените медицински изделия и помощни средства. Оптимизират се и начините за осъществяване на контрол върху разходването на финансови средства, като същите ще се изплащат на доставчиците при реално предоставени изделия на нуждаещите се.

Месечните добавки за социална интеграция и целевата помощ ще се отпускат по настоящ, а не по постоянен адрес, както беше до сега. По този начин ще се създадат по-адекватни условия за достъп до подпомагане на хората с увреждания.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles