6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Нови мерки срещу пандемията в някои страни от Европейския съюз и на Острова

В Англия искат отрицателен PCR тест за влизане, Австрия въвежда здравен паспорт

Нови мерки въвеждат редица страни от европейския съюз, както и Великобритания. Пристигащите в Англия със самолет, влак или по море ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест PCR  за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането на територията на страната. Това обяви днес министерството на транспорта на Великобритания. Властите са решили на тази мярка заради появата на нови щамове на коронавируса в целия свят, включително Република Южна Африка и Дания, което увеличава риска от разпространение на COVID-19. Пътниците, пристигащи със самолет, ще трябва да показват резултата на представители на авиокомпанията преди излитането. Ако не го направят, може да им бъде отказано качване на борда. Отрицателният тест ще трябва да се показва и на граничните пунктове при пристигане в Англия. Отбелязва се, че подобни изисквания скоро могат да бъдат въведени и от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Освен това отрицателният тест не освобождава пътниците от необходимата 10-дневна самоизолация след пристигане. Австрия въвежда здравен паспорт. Ваксината срещу COVID-19 се вписва в електронен паспорт на гражданите на Виена, съобщи съветникът по въпросите на здравеопазването на австрийската столица Петер Хакер.

През декември, когато започна масовото ваксиниране в Австрия, това се документира в електронна система – пилотен проект за Виена. Всички пунктове, където се извършва ваксинирането, са оборудвани с таблети, чрез които информация за ваксинацията се подава в централния регистър. Засега ваксинираните виенчани получават хартиен имунизационен паспорт, тъй като електронният е в изпитателна фаза. В същото време Гърция удължава карантината за пристигащите от чужбина от 3 на 7 дни, съобщиха от Външно министерство в страната. Промяната е в сила от 8 и ще важи до 21 януари. Поради усложнена епидемиологична обстановка и няколко случая на заразени с новия щам на коронавирус пътници, пристигащи от чужбина, задължителната карантина от 3 дни се удължава на 7 дни. Мярката ще се прилага до 21 януари. Освен това за преминаване през граничния пункт „Промахон“, както и през летищата, се запазва и изискването за представяне на отрицателен тест за коронавирус, както и адресен код. Тези мерки не се отнасят за водачите на товарни автомобили, които могат свободно да преминават гръцката граница.

От 10 януари Кипър влиза във втора национална каратнина, която ще е в сила до полунощ на 31 януари. За този период са разрешени само по две излизания на ден от вкъщи след изпращане и получаване на разрешение чрез смс. Запазва се вечерният час от 21.00 ч. до 5.00 ч. Забранени са всякакви събирания на публични и частни места. Всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, здравни услуги и някои основни дейности, преустановяват работата си. Това важи и за ресторанти, фризьорски и козметични салони и други. убличният сектор задължително преминава на дистанционна работа. За частните фирми, които остават да работят, се разрешава физическо присъствие само на до 15% от персонала. Училищата и университетите продължават с дистанционно обучение.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles