10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ной, Илия, Йона и стихиите – беседа в „Къща за птици”

„Илия беше подобострастен нам човек, и с молитва се помоли да няма дъжд: и не валя дъжд на земята три години и шест месеца.” (Иак. 5:17)

„Хората освирепяват, освирепяват и стихиите на света. Но има светии, които с молитвата си мога да разсеят гръмоносните облаци и внезапно изгрява слънце, или при суша завалява дъжд… Не сме ли ние отговорни за това, че се случва някакво бедствие и никой не е достатъчно свят, за да измоли избавление от Бога?“, казва гръцкият отец Николаос Лудовикос в своя беседа.

За стихиите в природата и човешкия живот, и светиите е беседата от цикъла „Книга на книгите”, която ще се състои в ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров”22) на 28 юни (сряда) от 18.30 часа.  Лектор ще бъде доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на Софийския университет. С него присъстващите ще търсят отговори на въпросите можем ли да приемем природните стихии като небесни знаци, напомнящи за Божията справедливост, като изпитания пред силата на вярата и на духа и защо пророци и патриарси са се изправяли пред тях.

Лекторът доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Той е член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека” и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” и „Из историята на старозаветния библейски канон”.

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles