8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Няма документ за венчанието на Лора и Яворов. Вижте защо.

= За венчанието на Яворов и Лора в Подуенската църква документ няма.

= Бракосъчетава ги доведен от поета- четник поп. Никой не знае името му.

= Последната любов на чирпанлията е Дора Конова – Кремен.

Българската академия на науките чества 140 години от рождението на П. К. Яворов на 11 януари. То те ще състои от 10.30 часа в големия салон в централната сградана БАН. Учените обаче няма да засегнат мистериите в неговия живот.

Кой го създава като личност?

Пейо Тотев Крачолов, приел по-късно и станал известен с псевдонима  Пейо Яворов е роден на 13 януари (1 януари стар стил) 1878 година в Чирпан. Учи в гимназията в Пловдив до пети гимназиален клас, но баща му настоява да спре с образованието и го устройва да работи като пощенски служител.За неговото преместване и установяване в София му помагат Пенчо Славейков и Кръстьо Кръстев. Пенчо Славейков му дава и литературното  име Яворов. Пак с тяхна помощ той е редактор в издаваното от двамата литературно списание „Мисъл”. Младият Яворов им прави впечатление с поемата си „Калиопа”, която е отпечатена в изданието. Това е и първият му литературен успех.

Впоследствие той е библиотекар, а после и драматург в Народния театър. Командирован е  няколко пъти в Париж, Нанси, Виена и Женева, за да се усъвършенства в областта на литературата.

Любовите, за които се знае.

Всеизвестна е трагичната му любов към Мина Тодорова, която умира от туберкулоза и е погребана в Париж през 1920 г., както и фаталната му връзка с Лора Каравелова – дъщеря на Екатерина и Петко Каравелови. Не е тайна и увлечението му по Дора Габе, което не е останало без отговор. (Вижте ТУК)

С Лора той сключва църковен брак през 1912 г. в Подуенската църква (по онова време Подуене е село край София). Венчанието е в деня, в който заминава за Кюстендил, където се събират четниците, които ще се бият за свободата на Македония. Преди петнадесетина години в интервю на основателя на „Следвай ме” с енорийският свещеник от същия храма, духовникът сподели, че в кондиката на черквата църковният брак на Пейо Яворов и Лора Каравелова не е отбелязан. Той сподели и разказите на съвременници от онова време, според които венчанието не е извършено от храмов свещеник, а от поп, доведен от самия Яворов. Името му не е известно, нито точната причина друг да бракосъчетае Лора и  Яворов. Предполага се, че свещениците са отказали да отслужат венчанието, тъй като Лора все още не е имала разтрогване на църковния си брак с –р Иван Дренков.

Любовните похождения на поета не са тайна, както и това, че според негови съвременници Лора Каравелова се е самоубила заради поредното му влюбване, този път в Дора Конова – Кремен, наричана от него „хубавото русо момиче”.

Поетът – четник се самоубива на 29 октомври 1914 г., като най-напред поглъща отрова, а след това се прострелва.

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles