11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Обмисля се вдигане на извънредното положение преди 13 май

Обмисля се вдигане на извънредното положение преди 13 май. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов по време на инспекцията му на строежа на магистрала „Хемус“ в участъка между Белокопитово и Буховци.

Той поясни, че е възложил на юристите да видят как може да стане това.

Министър-председателят заяви, че би искал извънредното положение да отпадне и по-рано, но да останат правомощията на здравния министър, който да дава заповеди, като например за задължителното носене на маските или пък мерките за кредитите.

След вторник ще стане ясно дали да се разхлаби режимът за посещение на парковете.

„Ако така продължи, съм възложил, може би от понеделник, вторник, с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка, да се направи вход-изход, с указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване”, заяви Борисов. Той даде да се разбере, че е възложил на щаба да му направят анализ. „Ако едно семейство се премести на вилата си или в малко хотелче, къща за гости, така изолирани, както са в Шумен, например, да се изолира в друго място за петък, събота и неделя“, коментира премиерът.

Правителството дори обмисля и дали да не се отворят къщите за гости и малките хотели.

По думите му трябва с много разговори и с тренировка да се провери дали може да се отворят парковете, но при условие, че пак всички се пазят взаимно. „За всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва да си партнираме“, категоричен бе министър-председателят.  Въпреки това той поясни, че не може да сложи до всеки човек полицай. Даде да се разбере, че ако разхлабят мерките за парковете и всикчи се юрнат масово по планини и паркове, ще забранят отново разходките.

В тази връзка той поясни, че обмисля дали да не се отворят къщите за гости и малките хотелчета. „Така малки обороти и да се движат“, каза той. Борисов се аргументира с резултатите от „недисциплинираната екскурзия“ по Великден, която не оправдала техните страхове. Така хората напуснали градовете, но на местата където са отишли, останали под карантина и спазвали ограничителните мерки. Министър-председателят даде да се разбере, че засега не мислят да отварят ресторантите и големите хотели, защото се страхуват, че могат да се „превърнат в болници“.

„Извънредното положение не ни дава извънредни правомощия. Всъщност ние сме се възползвали само да създадем КПП-та, за носенето на маски. Реално в България движението в градовете не е нито ограничено, нито забранено. В другите държави е забранено да се излиза от градовете, у нас можеш и 50 пъти да излезеш. В другите държави има вечерен час, а в България няма”, коментира Борисов.

Той цитира данни, според които само 27 % от заболелите изграждат антитела, а  „другите ги повтаря“.

Днес на среща с образователния министър  Красимир Вълчев двамата ще обсъдят как ще бъде приключена учебната година във всички учебни заведения.

Снимка: Марица

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles