7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Оборска тор лекува повредената кора на овошките

На много градинари са известни печалните последствия за овошките от гризачите, зайците и козите. След дейността им по кората на плодните дървета остават погроми. Най-тежко от зъбките им страдат ябълките и прасковите.

В някои случаи те могат да унищожат насаждението безвъзвратно, но има и случаи, в които то може да бъде спасено. Възможно е камбият да е жив и с малко усилия от ваша страна, овошката да бъде излекувана.

Как се възстановява кората?

Ако повреждането е в диаметър не по-голям от ½ от дървото, е възможно да се помогне на растението. За лечението е необходимо да намажете раната върху кората с кравашка тор, която преди това в равни количества сте смесили с глина. Отгоре се превързва добре с полиетиленово фолио и рубероид (гумен гъвкав лист за изолация).

Ако камбитът е започнал да загива, може да заздравее много бавно, едва след няколко години. За да се стимулира растежът на жива тъкан, периодично по краищата на пукнатините раната трябва да се маже с вар.

Какво се прави при съхранен камбий?

Ако камбият е съхранен и нагризаното място бъде открито навреме, новата кора ще започне да расте много бързо под превръзката с тор, описана по-горе. В края на лятото – началото на есента е необходимо тя да се повтори, като предварително се изчисти мъртвата тъкан. Върху кравешката тор, размесена с глина се завива полиетилен, а отгоре се слага рубероид.

Най-малко опасни са повредите, нанесени от мишки. Те, обикновено, не успяват да се доберат до камбия, успяват да унищожат само повърхностния слой на кората. В този случай е достатъмчно само да намотаете полиетиленово фолио върху повредената част.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles