22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Обърнаха процеса на клетъчното стареене

Израелски учени успяха да обърнат частично процеса на клетъчното стареене у хора, като удължиха теломерите в малък експеримент с 21 участници, съобщи сайтът „Сайънс алърт”.

Всеки път, когато клетка в тялото ни се репликира, теломерите – крайчетата на хромозомите, се скъсяват. Този процес е една от причините за стареенето.

Участниците в изследването на невробиолози от университета на Тел Авив са стояли в хипербарна кислородна камера пет пъти по 90 минути седмично в продължение на три месеца. В резултат теломерите на клетките им се удължили с 20 процента.

Заради малкия обхват на изследването то трябва да бъде повторено в по-голям мащаб. Връзката между хипербарната терапия и продължителността на живота си струва да бъде проучена.

„След като експериментът с близнаците на НАСА, при който единият беше в космоса, а другият остана на Земята, показа значителна разлика в теломерите им, осъзнахме, че промени в околната среда могат да повлияят на основни клетъчни промени, които се появяват с остаряването“ – обясни ръководителят на екипа Шаир Ефрати.

Много неща ускоряват скъсването на теломерите – от недостатъчния сън и прекаляването с преработена храна, до раждането на деца. Забавянето на процеса е по-трудно, но редовните упражнения и здравословната храна могат да помогнат.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles