10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Обявиха грипна епидемия в Монтана и 3 Пловдивски общини

Обявиха грипна епидемия в цялата област Монтана и в три общини в Пловдивско, след като класните стаи там останаха почти празни заради болни деца, съобщиха от регионалните здравни инспекции.

Това са Карлово, Сопот и Куклен, уточни директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Пловдив д-р Моника Троянчева. Учениците излизат във ваканция до края на седмицата. Ако се установи, че заболеваемостта не е намаляла, тя може да бъде удължена. През това време здравните инспектори ще следят каква е тя според отчетите на общопрактикуващите лекари за преминалите болни.

В Пловдив и областта обстановката по отношение на заболеваемостта от грип е доста сериозна, като за града под тепетата тя е предепидемична, съобщиха още от РЗИ. Оттам са разпоредили да се преустановят свижданията и плановите операции, да се прекратят детските и консултациите за бременни жени и да се преустановят профилактичните прегледи и имунизациите. Отсъстващите ученици от клас са над 35%, като най-много болни има сред тези от първи до четвърти клас. В трите общини – Карлово, Сопот и Куклен поради заболяване отсъстват и учители.

От РЗИ – Монтана обясниха, че през последните дни заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания е скочила рязко – с около пет пъти за седмица.

В момента за региона тя е 273 на 10 000 души, като най-засегнати са децата от 5 до 15 години.

Във вторник в някои класове в училищата е имало само по 2-3 деца, тъй като останалите са били болни.

Според епидемиолозите пикът на грипа се очаква през втората половина на януари и началото на февруари. Според наблюденията им заболяването вече разширява и географията, и възрастовите групи. Те са и от тип А, и от тип Б. Някои от пациентите в болниците са приети с усложнения.

В момента у нас върлуват щамовете „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с менингит и енцифалит.

„Рисковата възраст е между 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца, трима малки пациенти вече бяха лекувани в столичната Инфекциозна болница“, припомниха епидемиолозите. Заболяването започва внезапно с много висока температура – над 39 градуса и отпадналост.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles