12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Олиото – практичният помощник не само в готвенето

Постоянно използваме олио у дома, но за готвене. Мнозина обаче дори не подозират, че то може да има още безброй други полезни приложения. Предлагаме ви само някои от тях. Магазини АВАНТИ, освен традиционно добрите стоки, с които се наложи на пазара, разшири асортимента си и с много добро качество продукти от първа необходимост. Вижте ТУК.

АВАНТИ – винаги отличното качество

Чистене на мебели. Смесват се равни части олио и спирт и с напоен мек парцал лесно се махат нечистотии, а дървената повърхност се полира. Ако искате по-екологична смес, заменете спирта с лимон.

Махане на боя от плат. Не бързайте да изхвърляте любима дреха, ако я изцапате с боя. Важно е обаче да действате веднага след изцапването. Нанесете върху петното олио и оставете да действа 10 – 15 минути. После отстранете с помощта на препарат за миене на чинии.

Срещу миризми. Навлажнете салфетка с олио и изтъркайте с нея контейнерите и рафтовете в хладилника. По същия начин се премахва миризмата на лук от ножа и кухненската дъска.

Защита от мравки. Ако обичате да ходите на пикник и не искате да делите храната с насекомите, натъркайте леко с олио ръбовете на кутиите, в които носите провизиите.

Скърцащи врати. Намазването с олио е най-бързата мярка, която може да се предприеме. Ефикасна е срещу досадния звук, но е добре после пантите да се намажат с машинно масло.

Залепналите дъвки. Те са изключително неприятни, когато се залепят за подметката, по тапицерията в колата, върху мебелите, в косата. Но лесно може да се отстранят с помощта на няколко капки олио.

Лъскаво. Приборите за хранене и смесителите ще изглеждат за дълго време лъскави, ако периодично ги обтривате със салфетка с олио. Освен това то създава филм върху повърхностите от неръждаема стомана, който ги пази от залепване на нечистотии.

Кожа. Естествената кожа се чувства чудесно и изглежда чудесно след обтриване с олио. Направете го с мек парцал, а после с чист внимателно излъскайте.

Влага. Обилното намазване на кожените обувки с олио ги прави още по-непромокаеми за влагата.

Градински инструменти. Известно време преди началото на пролетта обтрийте металните части на градинските инструменти с олио. Така ще ги предпазите от ръжда и по-сериозно замърсяване. Това обаче работи само, ако наесен сте ги прибрали чисти и на сухо.

Устна хигиена. Нерафинираното слънчогледово олио помага за укрепване на венците и за премахване на плаката. Нужно е обаче постоянство – трябва да търкате зъбите всеки ден по 10 минути в продължение поне на седмица.

Ръце и нокти. Ако потапяте ръцете в леко затоплено олио, те ще станат значително по-меки, кожичките може да се отстранят доста по-лесно, а ноктите ще укрепнат. Преди нанасянето на лак накиснете ръцете в малка ваничка с топла вода и няколко капки олио.

Крем за бръснене. Олиото е добра негова алтернатива, защото чрез защитния филм, който създава, пази от порязвания.

Сваляне на грим. Става и за това, ако липсва специално козметично средство.

Цип. Цип, който заяжда, се смазва много добре с олио.

Миене. Посуда, по която има залепнала мръсотия от по-дълго време, ще се измие по-лесно, ако преди това мръсните места се напоят с олио за 5 – 10 минути.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles