4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Омазаха храм с боя и яйца

Поругана е столичната черква „Св. Петка Самарджийска“ до ЦУМ

Столичният храм „Св. Петка Самарджийска“ е оплескан с червена боя и яйца. Грозната картина на поругание са видели рано сутринта в събота клисарките, които се грижат за чистотата и реда в малката черква. Тя се намира в подлеза при ЦУМ в столицата.

Малко по-късно вандалският акт е видял и заснел с телефона си и отец  Георги Спасов, който служи там от десетилетия. Още преди службата сутринта е извикана полиция. Съставен е протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо. Фотосите, свидетелство за вандализма, са на клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

Църквата се намира в центъра на София и е в т. нар. Триъгълник на толерантността, тъй  като тук са големият православен храм „Света Неделя“, католическият „Свети Йосиф” и джамията Баня Баши. Тя на практика е н подлеза при метрово под Ларгото. Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски.

Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието. Тези занаятчии са се и грижили и поддържали храма в миналото. Затова към името на Света Петка е прибавено Самарджийска.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“. Тази хипотеза е на покойния Николай Хайтов и е усърдно поддържана, макар и да няма преки и надеждни исторически доказателства.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles