18.5 C
София
понеделник, май 20, 2024
spot_img

Опасност от чревни инфекции чрез водата във Великотърновско

РЗИ с мерки заради тежка ВиК авария, засегнати са областният град, Стражица, Горна Оряховица, Лясковец и прилежащите селища

Заради риска от възникване и разпространение на чревни и други заразни заболявания сред населението във Великотърновско, Регионалната здравна инспекция разпореди извънредни мерки, съобщиха оттам. Тя препоръчва да бъде осигурена резервна питейна вода, отговаряща на изискванията в детските заведения и всички  обекти с обществено предназначение за приготвяне на храна, хигиенни и други нужди.

Причината е тежката ВиК авария. Заради нея водоподаването от язовир „Йовковци“ ще бъде преустановено от  6.00 часа на 11 април – четвъртък до 12.00 часа на 12 април, в градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица и прилежащите им населени места.

В заведенията за обществено хранене, в които няма течаща резервна вода, да се ограничи предлаганият асортимент, като се преустанови приготвянето готвени ястия, изискващи предварителна подготовка на продуктите и да се използват прибори и чаши за еднократна употреба.  Тези, които не могат да изпълнят предписанието, да спрат работа, разпоредиха още от инспекцията. Лечебните заведения да бъдат снабдени с достатъчно количество резервна вода за осъществяване на нормален лечебно-диагностичен процес.

От РЗИ препоръчват на гражданите да не използват вода за пиене от местни водоизточници и чешми, тъй като в много от случаите те са с лоши микробиологични показатели. Препоръчителна е употребата на бутилирана минерална или трапезна вода за пиене. След възстановяване на водоподаването, водата да се източва до избистряне, преди използването и за пиене и други цели.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles