26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Осигуряваме се здравно във фонд по избор

Здравната вноска остава 8%, ще има основен пакет, за услуги над него гражданите ще внасят допълнителна осигуровка

Българските граждани ще се осигуряват в здравноосигурителен фонд по избор, а не както до сега задъжително в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Самата каса остава да съществува, но на осигурителния пазар наравно с нея ще играят и частните фондове. Това предвижда нов здравноосигурителен модел, който беше предствен днес от министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на кръгла маса.

Самата вноска остава 8%, но с нея ще се покрива само лечението, залегнало в базовия пакет от услуги, който предстои да бъде подготвен. За всяко нещо извън нещо пациентът ще плаща кеш, ако не си е направил и допълнително здравно осигуряване.

Моделът предвижда да се създаде и гаранционен фонд, който да поема клиентите на фалирали здравни фондове за първите три месеца след обявявне на несъстоятелността.  В случай на такава хората ще бъдат записвани в друг фонд, за да не останат без здравни грижи при необходимост.

Според проекта изпълнителите на медицинска помощ, каквито са болниците и лекарите от извънболничната помощ, независимо дали те са специалити или джипита, ще договарят пряко обемите и цените с фондовете.

„Това означава, че ще отпадне националното договаряне със съсловните организации. Същевременно, пациентът няма да има право на избор да се лекува, където пожелае, а ще бъде прикрепен към определено лечебно заведение, с което фондът има договор”, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.  

За да работят като здравноосигурителни фондовете, които сега са застрахователни, трябва да се прелицензират. Освен това, те трябва да имат поне 500 000 клиенти. Равностойно с тях ще работи и НЗОК.

1,7 млн. работещи у нас се осигуряват на пълна здравна вноска. Същевременно, за девет категории, сред които държавни служители, затворници и учащи държавата плаща само 6 на сто от вноската. Пациентски организации, председатели на съсловни организации, синдикалисти и омбудсмана Мая Манолова поставиха въпроса, кой ще поеме тези хора, след като частният осигурител е в правото си да взима или отказва на кандидати за осигуряване при него.

По думите на министър Ананиев  фондовете няма да имат право да отказват да поемат осигуряването на граждани. Към момента обаче не е ясно, как точно юридическо лице може да бъде задължено да направи това.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles