18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Откриват изложба на спасените бойни знамена

Изложба „Спасените бойни знамена на Българската армия“ ще бъде открита тази вечер (18 юли) от 17.00 часа в Националния военноисторически музей в София.  Еспозицията се посвещава на 140-годишнина от създаването на Българската армия и на 100 години от края на Първата световна война.

Това е единствена към момента експозиция, в която ще бъдат изложени всички спасени български бойни знамена, с които полковете са участвали в Първата световна война. Експонатите са собственост на Националния военноисторически музей.

„За да не попаднат те във вражески ръце, офицери и войници, ги свалят от дръжките, укриват ги и с риск за живота си ги пренасят в България, обясняват от музея. – Този акт на себеотрицание остава в историята като един от най-емблематичните примери за опазване честта и славата на Българската армия. Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще припомни, че 140-годишната ни армия няма пленено знаме и въпреки тежките битки, които е водила, и пораженията, които е претърпявала, винаги е успявала да запази честта на Родината”, подчертават още от Националния военноисторически музей.

Наред със знамената ще бъдат изложени и вещи на български войни, ордени и отличия.

Експозицията ще бъде поазана за разглеждане от посетители до 19 август.

 

 

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles