18.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Отличават спешни медици във Варна

Пациентски организации „Заедно с теб“ връчва грамоти на достойните спешни медици от Варна и от цялата страна, с които се гордеем, съобщиха от там. Официалната церемония е от 11.00 ч. на 17 юли в зала 1 на Медицинския университет в града „Проф. Параскев Стоянов“, с чиято подкрепа и домакинство ще се проведе събитието. Инициативата е подкрепена и от „Сдружение за развитие на българското здравеопазване“ с председател Ваня Добрева.

Изказваме специална благодарност на проф. Анелия Клисарова, член на Комисия по здравеопазване към 44 НС за подкрепата за организацията и участието в официалната церемония. Поканена е и д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на 44 Народното събрание и бивш спешен лекар, уточниха от пациентската организация.

Специална грамота „Отговорно обучение“ ще получи Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов“ – Варна за успешно провеждане за втора поредна година на варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ“ за студенти от 5 и 6 курс на обучение.

Категории, в които са отличени спешни медици от Варна:

Спешен лекар с принос в донорството и трансплантациите

Проф. Вилиян Платиканов – регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Спешен лекар с призвание

Д-р Станислав Морфов – ЦСМП Варна

Спешен лекар

Д-р Шабан Хаджиев – лекар в СО на УМБАЛ „Св. Анна“ – Варна

Д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ

Д-р Елена Шейтанова – Началник Спешно отделение за деца УМБАЛ „Света Марина“ – Варна

Спешен медицински специалист

М.с. Неджмие Ибрахимова – Исмайлова – мед. сестра в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” – Варна

Спешен реанимационен екип

Д-р Пенка Чалъкова, мед. фелдшер Димитър Лефтеров, шофьор Росен Люцканов

Реанимационен екип с над 20 годишен стаж в ЦСМП Варна със стотици спасени пациенти пострадали при травматизъм или сърдечно съдови заболявания.

Лекар с принос в стандартизацията на спешната медицина

Проф. Стоян Миланов, преподавател в МУ Варна – национален консултант по спешна медицина, председател на Българското дружество по спешна медицина, координатор на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение. За заслуги в стандартизацията и сертифициране на ресурсите и дейността в структурите на извънболничната и болничната помощ, чрез създаване на медицински стандарт по спешна медицина. За приноса му в специализацията и продължаващото обучение по спешна медицина, за създаването и въвеждането на протоколи за медицински триаж, диагностично терапевтични правила и алгоритми и медицински контрол в работата на долекарските и домедицински екипи.

Лекар-доайен в спешната медицина

Проф. Милан Миланов с принос за въвеждането и развитието на специалността спешна медицина

„Тази година официално за пръв път е обявен Световен ден на спешната медицина от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM.

Пациентски организации „Заедно с теб“ учредихме и връчваме грамоти за първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина, за да помогнем на хората да разберат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти: лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, шофьори, обясни председателят на организацията Пенка Георгиева. –

Целта на този ден да се обединят хората и управляващите по света да мислят и да говорят заспешната медицина и спешната медицинска помощ. На 27 май 1994 г. в град Льовен Белгия се създава Клубът Льовен – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която също въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари. Това става през същата година. До момента у нас има 1400 лекари с тази специалност. От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles