14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Отпадат ограниченията за кина и театри

Играя само важни мачове, но без публика. Ваканция в София до петък

Отпада ограничението за кина и театри, остава обаче за спортните състезания. Това стана ясно след заседанието на Съвета за национална сиурност, който премиерът Бойко Борисов свика.

„Дава се право на културните мероприятия, влючително кина и театри, да работят. Областните управители имат право да им наложат ограничения предвид интензивността на огнищата на зараза. Такива мерки могат да се препоръчат и за незасегнатите райони. Това съобщи началникът на Оперативния щаб и на Военно-медицинска академия ген-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Преустановява се провеждането на спортните мероприятия. Ако е невъзможно те да не бъдат проведени, например става дума за квалификационни срещи, те ще се играят без публика”, допълни Мутафчийски.

Независимо от отпадането на забраната, кината и театрите трябва да организират посещението на публиката така, че хората да седят през един ред и през едно място в залите. След всяко представление или концерт ще се прави дезинфекция.

Отменят се всякави научните прояви, като конгреси и симпозиуми.

„Има достатъчно интерактивни форми за научни изяви”, подчерта ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Той припомни случая с трима наши лекари, които бяха на конгрес в Мадрид, получиха СМС, че техен колега в залата е бил с коронавирус и се наложи да бъдат изследвани и изкарат карантинен период под наблюдение.

По данни на европейските епидемиолози 60-70 % от населението на Европа може да бъде заразено с Covid-19. Децата не са застрашени от смъртност, но могат да пренасят коронавируса, който дава усложнения и причинява смърт при възрастните хора. В риск са още онкоболните и тези с дихатени заболявания.

За да бъдат предпазени възрастните хора, се забраняват всякакви посещения на деца в старчески домове, хосписи, пенсионерски клубове и домове за социални услуги. За пример ген.-майор проф. Мутафчийски посочи дом за възрастни хора в Канада, в който заразата се разпростря сред обитателите след посещение на ученици.

„Не можем да знаем колко ще продъли коронатавирусът, но не можем и да прекъснем учебния процес и кандидатстудентите кампании. Забраняват се масови меропирятия – бели, зелени и други училища”, каза Мутафчийски. Въвежда се засилена дезинфекция в училищата, преди часовете ще се напомнят на учениците мерките за хигиена.

Междувременно стана ясон, че ваканцията в София се удължава до петък, но не заради коронавируса, а заради грип тип В.

Заведенията също трябва да осигурят отстояние поне метър между масите. Ако те не могат да изпълнят тази препоръка, ще трябва да затворят.

„Придвижванията да са по трудови, здравословни и неотложни причини. Да се избягват ненужните ходения из града. Не трябва да спира производството, икономиката, работата на администарцията, но трябва да се спрат излишните разходки на ляво и надясно”, подчерта ген.-майр проф. Мутафчийски.

Той увери, че „Пирогов” приема пациенти, след като беше направена интензивната дезинфеция. Сега се трансформира кардиологичното отделение на 9-я етаж, още снощи неврологичното отделение е в преместено неврохиругичната клиника. Остава да се решат въпросите с някои терапевтични процедури.

„Няма да се затварят лечебните заведения нито в Габрово, нито в Плевен, нито която и да е болница, в която бъде открит коронавирус.”, категоричен бе Мутафчийски.

2000 защитни облекла са произведени днес. Тяхното изпитание ще бъде днес в 14.00 часа.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles