14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Оцетът – незаменимият помощник у дома

В последните няколко десетилетия алергизациите към химически препарати за почитване се увеличиха значително. Антиалергичните гелове и сапуни за тази цел пък са скъпи.

Евтино и изпитано средство поколения наред са комбинацията или индивидуалното използване на оцетът и содата.

„Следвай ме“ ви предлага няколко изпитани метода.

Фурната ви ще светне само за 20 минути, ако за четвърт час я натъркате с паста от вода, сода и оцет. Същата контистенция ще ползва и за почистване на кухненските шкафове, както и фугите на плочките в кухнята и банята.

Смес от половин чаена чаша ябълков оцет с 1 чаша вода е отлично средство за отстраняване на мръсотията на микровълновите фурни, кухненските повърхности, прозорците, стъклата и огледалата. Освен почистващ, разтворът има и дезинфекциращ ефект.

Оцетът е подходящ избор за цялостно почистване на хладилника, особено ако не желаете да употребявате силни препарати. Друг често срещан проблем с този уред е и мухълът, особено ако готварската печка е позиционирана непосредствено до хладилника. Оцетът може да ви свърши работа и в двата случая. Разтворете равно количество вода и оцет и вече сте готови да се заемете с освежаването и почистването му.

Разтворът от вода и оцет 1:1 отстранява успешно варовик (котлен камък) от дълбоки купи, тенджери и тигани до електрическата кана или кафе машината. Достатъчно е да напълните догоре съдовете с течността и да престоят половин час.

За почистването на кафемашина е необходимо да я пуснете на „празен ход“, като сте я напълнили с разтвор от вода и оцет. След това повторете процедурата три пъти само с чиста вода.

Съдомиялната машина може да дезинфекцирате по същия начин – в отделението за препарат сложете оцет и я пуснете да върти на празни обороти.

Оцетът изчиства идеално микровълновата фурна, като същгевременно премахва и остатъчните миризми от храна. За целта в купа направете смес от вода и оцет, сложете в микровълнота фурна. Пуснете я за 3-4 минути. Засъхналите остатъци от манджи се размекват. След това те се избърсват лесно с гъба.

За идеално бяла мивка в банята или тоалетна чиния, изсипете в тях оцет. Оставете да престои половин – един час. После изтъркайте с четка или гъба, изплакнете.

Огледалото блясва отново, ако го напръскате с разтвор от оцет и вода и го избършете с кухненска хартия или вестник.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles