5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Пак спират на места плановите операции заради COVID-19

От следващата седмица ваксинират по 20 000 на ден, идват още ваксини, болници увеличиха леглата на коронавирусни пациенти

Влязохме в третата вълна на COVID-19, системата е подготвена

Другата седмица очакваме големи количества ваксини, отново ще се ваксинират по 20 000 на ден.

„В момента сме в третата решителна битка и вълна на коронавируса. Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност е тази, която ще предпази гражданите“, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб.

Министър-председателят бе категоричен, че прилаганите мерки у нас са правилни и затова страната ни е на 18-о място по заболеваемост в Европа.

„Имаме също 243 576 ваксинирани и над 208 000 души оздравели“, подчерта Борисов. Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи. Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя, в което участваха здравният министър проф. Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и заместник-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Министър-председателят добави, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март отново ще могат да се ваксинират по 20 000-21 000 души на ден.

„Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, заяви Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че заради наблюдаваното повишение на случаите на COVID-19 се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на здравната система. „Към момента ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина, с които ще задоволим потребностите и ще увеличим хода на ваксинацията в страната“, подчерта министър Ангелов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че общопрактикуващите лекари са готови да се включват по-активно в процеса на ваксинация. „Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари с цел да бъдат обхванати определени групи от населението като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични заболявания“, поясни д-р Брънзалов.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта у нас бавно и постепенно расте. „В следващите 2-3 седмици ще сме свидетели на нарастване на случаите – това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на коронавируса. Моят призив към българските граждани е да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска“, категоричен бе доц. Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант. „Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, докладва още проф. Кантарджиев.

В хода на работното съвещание премиерът Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които у нас ще се допускат чужди туристи. „Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – със или без PCR, с антигенен тест, със зелен паспорт или така, както считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон, категоричен бе премиерът. З

За това, че страната ни е в третата вълна, говори и кардиологът проф. Иво Петров по Нова тв. Според него добрата новина е, че тежестта на заболяването не е толкова свирепа, колкото е била в началото на ноември. По думите му тежките случаи не са толкова много на фона на бройките.

Междувременно COVID-19 наложи отново да се пристъпи към спиране на плановите операции. Това вече е факт в един от големите областни градове в страната – Бургас. Причината е липса на екипи, които да обслужват болните от COVID-19. В Бургас се увеличават и леглата за инфектираните с коронавирус на 390. Към момента няма информация в други градове да се пристъпва към спиране на плановите операции.

За последното отчетено денонощие – 2 срещу 3 март заразените са 2403.

Направени са общо 14 563 теста, oт които са 8233 PCR-и, а 6330 са бързи антигенни, показват данните в Националната информационна система.

Така общият брой на потвърдените случаи става 252 029, от които 33 227 са активни. 1781 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 208 411. Ваксинираните лица са общо 243 772, като за последното денонощие са 20 233. Хоспитализираните са 5009, от които 423 се намират в интензивното отделение.

Починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 10 391. 83 от случаите са от последните 24 часа.

Разпределението по области по настоящ адрес на новозаразените лица е, както следва: Благоевград – 104; Бургас – 63 ; Варна – 110; Велико Търново – 62; Видин – 11; Враца – 98; Габрово – 25; Добрич – 30; Кърджали – 25; Кюстендил – 50; Ловеч – 28; Монтана – 49; Пазарджик – 89; Перник – 60; Плевен – 129; Пловдив – 187; Разград – 11; Русе – 48; Силистра – 31; Сливен – 56; Смолян – 30; София област – 106; София (град) – 737; Стара Загора – 87; Търговище – 5; Хасково – 75; Шумен – 72; Ямбол – 25.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles