16.8 C
София
сряда, май 22, 2024
spot_img

Пекин затвори над 90 метростанции заради COVID-19

Мярката е предприета за профилактика и контрол върху рязкото увеличение на заболеваемостта

Откакто новите случаи на коронавирус в Китай започнаха бързо да нарастват, общинските власти в столицата Пекин са затворили 92 станции на метрото. Това съобщава БТА, цитирайки руската агенция ТАСС.

Управата на метрото съобщи, че мярката е предприета за профилактика и контрол върху рязкото увеличение на заболеваемостта. Засегнати са общо 17 линии на подземната железница, като по някои от тях са затворени отделни станции, а по други движението е изцяло преустановено.

Метрото в Пекин работи от 1971 г. Всеки ден с него пътуват средно около 12,5 милиона пътници. Дължината на действащите линии възлиза общо на 783 километра и по тях са разположени 459 станции.

От 22 април в Пекин са регистрирани 928 случая на коронавирус. Спряно е движението по повече от 100 маршрута на наземния обществен транспорт, а детските градини и училищата преминаха в онлайн режим на обучение. Освен това е забранено провеждането на концерти и представления, преустановена е работата на библиотеки, художествени галерии, културни и развлекателни заведения и спортни зали. Заведенията за обществено хранене може да предлагат само храна за вкъщи или за консумация навън. Около 5 милиона от 21-милионното население на града са преминали в дистанционен режим на работа.

Властите в китайската столица опровергаха появилите се слухове, че се готвят да въведат пълен локдаун.

„В някои райони ще се извършва наблюдение и тестване за коронавирус и молим гражданите да ограничат придвижването си през този период. Всички твърдения за въвеждане на локдаун в столицата са лъжливи слухове“, заяви представител на градската администрация. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles