8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Пенсиите за сираците без изискване за осигурителен стаж

Това предложение внесе омбудсмана Мая Манолова в Народното събрание

Изискването за осигурителен стаж при починал до 25-годишна възраст родител за получаване на наследствена пенсия на детето, както и намаляване на 3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 -годишна възраст на 1 година, а за родители над 30 годишна възраст – от 5 на 3 години да отпадне. Това предложение внесе в парламента омбудсмана Мая Манолова.

Тя предлага още отпадане на подоходния критерий за получаване на персонална пенсия. Това ще даде възможност в случаите, в които едно дете не може да получи наследствена пенсия, да има правото да кандидатства за персонална без изискване за доход. Сега условията за получаване на персонална пенсия са доход под гарантирания минимален за страната, който към момента е 75 лв. на член от семейството, т.е. родител с едно дете трябва да получава под 150 лв., за да има право детето му на такава персонална пенсия.

Освен това омбудсманът предвижда и алтернативната възможност персоналните пенсии да се превърнат в социални месечни помощи, които да се получават по реда на Закона за социалните помощи за деца.

До тези предложения се стигна първомайския протест „Код: черно“, и организираната от Манолова кръгла маса по темата през февруари.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles