4.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Пет причини да четете на детето преди заспиване

Като сложат детето да спи, много родители смятат да посветят времето само на себе си. Не бързайте да напуснете детската стая, останете и прочетете на мъничето една приказка. Американски учени са установили, че малчуганите, на които е четено три-пет пъти седмично, се учат да четат и смятат по-добре в училище. Като им четете за лека нощ, вие им помагате те да бъдат успешни в бъдеще. Освен това:

Четенето преди заспиване укрепва вашите взаимоотношения с детето.

Това е прекрасен повод да прекарате времетно заедно. В такъв момент не ви отвлича нито интернет, нито телевизора.  Колкото повече расте то, толкова по-трудно ще намирате и двамата време да сте заедно. Затова използвайте момента.

Четенето преди заспиване увеличава словесния му запас.

То помага на детето да развие речеви навици – научава нови думи, тяхното значение и при какви случаи те се употребяват. Като развива речта си, то става по-умно и по-уверено в себе си. Децата с добър речников запас са социално развити. Те могат да общуват лесно както у дома, така и в училище, намират общо език с връстниците си.

Четенето преди заспиване развива морални качества.

Детските книжки са поучителни. В тях доброто всякога побеждава злото, а честният герой успешно преминава през всички изпитания. Като четете на детето за „лека нощ, вие го учите да различава доброто от лошото, да се замисля за околните и да бъде добро. За него е по-добре да научава тези житейски уроци от интересни и разбираеми истории, отколкотои от нравоученията на родителите.

Четенето преди заспиване развива въображението.

Пътешествията по нови и непознати светове, описани на страниците на книгата развиват въображението на детето. Сюжетите оживяват в неговите игри и рисунки. Когато вие му четете преди сън, то се съсредоточава и слуша внимателно описанията, като ги рисува във въображението си. Богатото въображение е необходим навик за творчество.

Четенето преди заспиване – това е нещо весело.

Пораствайки, ние забравяме колко весели могат да бъдат детските книги. Четенето на децата ни дава възможност отново да усетим това изживяване. В продължение на работния ден главата ви е натъпката с мисли за „възрастни“. Започнете ли да четете детската книжка, те изчезват, релаксът ви е осигурен. Освен това, така ние се връщаме отново към детството и отново получаваме удоволствие от книгите, които сте обичали по-рано.

 

Следва ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles