2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Пиеш често антибиотици, разболяваш се

Колкото по-често и по-продължително пием антибиотици, толкова по-често се разболяваме и по-дълго боледуваме. Това стана ясно от изказванията на участниците в пресконферениця по повод началото на Световната седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците, която тази година преминава под мотото: „Времето на антибиотиците изтича“. Тя започва от 12 ноември. „Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички“, предупреди представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Скендер Сила.

Смъртност в резултат на антибиотиците

През последните няколко години организацията работи в тясно сътрудничество с България за създаване на план за действие. Според данни на СЗО само в Европа 33 000 души умират годишно в резултат на антибиотична резистентност, тъй като микроорганизмите стават устойчиви при честа употреба на тези лекарствени средства. В световен мащаб броят им достигна 700 000. Ако не се вземат мерки, очаква се този проблем да отнеме живота на милиони хора към 2050 година. Според епидемиолози голямо предизвикателство е да се убедят хората да не ползват антибиотиците на всяка цена и при най-леките настинки. Тя трябва да се приемат само и единствено за лечебни цели в крайна нужда, и то по лекарско предписание. „В болниците изписват на пациентите антибиотици без нужда, за да не прихванат някоя вътрешноболнична инфекция. Така се процедира с не по-малко от 60% от хоспитализираните от първия до последния ден на клиничната пътека“. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Думите му реално означават признание за неправилна свръхупотреба. Той посочи, че лекарите рядко правят антибиотикограми, по които се отчита какъв тип точно от въпросния медикамент е необходим за даденото заболяване. Това са единствените лекарства, които предизвикват трайни екологични последици. Освен че създават резистентност, те нарушават нормалната бактериална флора в човешкото тяло, отделен от организма на пациента, той действа и на околната среда.

Какво означава антибиотик?

В превод от класически гръцки език означава “против”, а “био” – живот, нещо живо. И буквално преведено, се чете “против живота”. Антибактериалните препарати се борят с този живот, който паразитира в нашия организъм – т.е. с бактериите. наред с болестотворните обаче съществуват и добри. Нарушаванетио на баланса на добрите също създава здравословни проблеми. Антибиотиците действат именно върху бактериите, а не върху вирусите. Затова, те не бива да се „самопредписват“. Когато лекарите ни пишат рецепта за тях, те го правят, за да не развием бактериална инфекция, а не за да унищожат вирусите. Със стопроцентова сигурност може да се каже, че продължителният курс с антибиотици погубва не само паразитите, но и унищожава полезните колонии сапрофити – те са необходими на червата, на кожата и на лигавиците. А там, където няма нормална флора, се появява опасна фауна. Дисбактериозата допринася за възникване на гъбични увреждания. Унищожаването на чревната биоценоза гарантира проблеми с храносмилането. Антибиотиците са препарати с висок риск от възникване на алергична реакция. Алергия може да възникне както към конкретен препарат, така и към цяла група. Много по-често се среща т.нар. кръстосана алергия – по отношение на антибиотици от няколко родствени групи. Такава алергия понякога се проявява доста интензивно и ако не се окаже помощ на човека, той може да умре. Освен всичко друго, препаратите от различните групи антибиотици могат да увредят бъбречните тъкани. Те могат да се отразят негативно на нервната система; да намалят слуха и да понижат съсирваемостта на кръвта. И не на последно място – антибиотиците могат да се намесят в развитието на костите и ставите. Много антибактериални препарати са категорично противопоказни за бременни жени и деца. Някои от тях са категорично несъвместими с алкохола.

На сн.: Специалистите предупреждават да не се самолекуваме с антибиотици

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles