11.2 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Пилешкото в детските градини без кожа

Заменят нектара със смути, конфитюрът само „екстра” качество

Пилешкото в детските градини ще се дава на децата без кожа, а солта в менюто на хлапетата ще бъде ограничена до здравословните 3 грама. Това предвижда проект за промяна на Наредбата за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Тя е подготвена от Министерството на здравеопазването и вече е публикувана за обществено обсъждане.

Телешкото и свинското месо трябва да са без видими мазнини, а каймата също да е минимално мазна.

Занапред във всекидневното меню задължително трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко под формата на пряка консумация или като съставка в други храни. Освен това се въвежда изискване всеки ден на децата да се дават най-малко 35 г сирене със съдържание на сол до 3,5% или кашкавал със сол до 3 процента. Айранът ще бъде без сол. Според проекта за промяна на наредбата млякото ще бъде само краве. То обаче трябва да отговаря на редица изисквания. Например, маслеността му да е  3 – 3,6 %,  а два пъти седмично на децата да се сервира кисело мляко с 2 или прясно мляко с 1,5 роцента мазнини. Плодовите млека се забраняват.

В менюто на детскоградинчетата  се включва и смути от плодове, но се забраняват всякакви консерванти, което означава, че сокчетата и нектари от кутии  вече няма да се позволяват.

Конфитюрите, мармаладитеи сладката също ще сабез подсладители и само „екстра” качество. Плодовете и зеленчуците седмично трябва дабъдат поне от три различни вида.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles