10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Плажни масла фактор над 50+ няма, търговски трик е

Плажни масла, кремове, лосиони и млека с фактор над 50+ не се продават в Европа. Ако се опитват да ви продадат такъв с по-висока защита, не го купувайте, съмнителен е, предупредиха лекари.

От 2004 г., според европейските стандарти най-високият слънцезащитен фактор е 50+. Ако на опаковката пише фактор 60, 70, 80, и 100 знайте, че в най-добрия случай са производство от държава извън Европейския съюз. Въздържайте се от употребата им. Това каза за „Монитор” доц. Мери Ганчева – дерматолог-венеролог. Истинската слънцезащитна козметика, която няма да ви подложи на риск се продава в аптеките. Тя е тествана и качествата й са доказани. Внимавайте с  масовите продукти, които се търгуват в големите вериги, въобще не се доверявайте на това, което се продала в павилионите и малките магазинчета, посъветва лекарката.

В подкрепа на съветите си тя посочи редица случаи на тежки изгаряния и дори екземи на нейни пациенти, получени от некачествени и със съмнителен произход мазила за плажа.

Търговците ни подмамват с редица трикове, за да купим това, което точно те предлагам. Например, масово в будките се търгуват мазила, на които пише, че блокират слънцето (sunblock), както и ъдържащи витамин А.

Доц. Ганчева е категорична, че от такива надписи трябва да бягаме далече и да ползваме само такива, купени от аптеките.

Дори да е качествен той обаче, може да се стигне до алергии, ако той се нанася върху друго мазило, например крем. Специалистът препоръчва той да не се смесва с парфюми, дезодоранти и кремове за лице, например, тъй като са възможни тежки реакции с обриви и сърбежи.

Освен това, когато човек се излага на слънце, трябва да внимава с лекарствата, които взима постоянно, предупреди още тя.

Като противопокасни тя посочи някои групи антибиотици, таблетки срещу високо кръвно налягане и антидепресанти, които могат да ни докарат обриви на плажа.

Преди да отидете на море, край басейна и в планината, където слънчевите лъчи също са силни, непременно се консултирайте с вашия личен лекар, препоръча доц. Мери Ганчева.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles