7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Подранил студентски празник за ветерани

Заради пандемията той беше организиран по-рано от проф. Иван Желев

От: Наташа Войкина, Враца

На студентския празник днес, на 8 декември, ви разказваме за предвидливото му отбелязване в края на месец септември. Запазихме за днес тази история за празник, дълго организиран и подготвян. Празник на ветераните от първия юбилеен  випуск – 1999/2000, поставил началото на десетгодишното обучение по специалност “Теология” във филиала “Любен Каравелов” на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски “ в Кърджали.

Разказаха ни я две от дамите, запалили се по богословието в края на 90-те години на XX век – библиотекарката в Народно читалище „Родопски фар – 1938“ в кв.” Гледка“ на Кърджали Здравка Димитрова и журналистката от Стара Загора Йорданка Димитрова. Организатор на срещата на випуска е “обичания от всички ни проф.Иван Желев”, споделят дългогодишните приятелки. Първият декан  на филиала бил доц. Иван Костов, когото всички си спомнят като топъл и харизматичен човек.

Читалището се намира на близо 50 метра от манастирския комплекс “Успение Богородично”, което е един от факторите Здравка Димитрова да запази и вярата си, отбивайки се почти всеки ден да се помоли, както и спомените за своето студентство.

Те не могат да забравят, че всички желаещи да учат “Теология”  били подготвяни  близо месец в кандидатстудентски курс за приемните изпити по специалността, по която започнали да се обучават близо 40 ентусиасти с чиста вяра, но се дипломирали едва 14. Въпреки, че някои стигнали до трети курс, други до четвърти , а трети след това завършили други специалности и поели по други професионални траектории, вярата останала в сърцата им завинаги. Едно е общото за почти целия първи випуск – отец Боян Саръев, покръстителят на Родопите, с когото животът всеки е срещнал, е мотивирал избора и интереса им към богословието. Здравка Димитрова подготвя една приятна изненада на колежката си –  издирва и открива в един от трите тома на отец Боян Саръев „Публикации, интервюта, съобщения”, нейни интервюта в пресата, свързани с живота и дейността на родопския свещеник и просветител.

Във втори том, издаден през 2016 г., е  първото от поредицата с отец Боян със заглавието „Човекът трябва да има сили да започва отначало”, в което той разказва за първата от трилогията си книга – „Гласът на викащия в пустинята”.

Там е публикуван и разказа за него, за който е забравила: „Жътвата е богата, жътварите са малко”, който разказва за неговата мисионерска дейност с ДХП  „Св. Йоан Предтеча”, за  връщането на българомохамеданите в тяхната православна вяра и за построените с негово благословение  храмове в селата Неделино, Страцево, Мостово, Петково и други. Във втория том също е публикувано интервю –  от 07.01.1998 г., със заглавие: „След кръщението човек се възражда като един нов човек”.

„Приятно съм изненадана от това, че моите интервюта са удостоени от Апостола на Родопите, моят духовен учител и пример за подражание от 1994 година,  да влязат в  един от неговите три тома”, споделя изненаданата Йорданка, която по случайност на този ден е на поклоническа екскурзия, организирана от Старозагорския храм “Св.Троица” в манастирите “Св.Йоан Предтеча” и “Успение Богородично”, водена от отец Иван Генов.

„Този 29 септември 2020 година беше един емоционален, красив и приятен работен ден, по-различен от другите. Времето, прекарано заедно, премина неусетно в творчески разговори, спомени, споделяния и обсъждане на  идеи за бъдеща съвместна работа”, разказва Здравка  Димитрова за срещата с младостта си, която после събра всички в механа “Старата къща”. До късно те са си разказвали един на друг как е протекъл жизнения и творчески им път, спомнили си с умиление за годините, прекарани заедно. Вдигали тостове за радостното събитие – срещата, организирана дълго и старателно и придружена с много емоции. Ето събраните листчета  на  ЛЕКСИКОН 1999/2000 г.:

“Светла е читалищен секретар, Малина е учителка, Атанаска е в “Обредни дейности “ към общината, Георги Шишков – бившият депутат от СДС има бизнес и  се занимава с благотворителни каузи (завел е по онова време  състудентите си на екскурзия в Гърция на собствени разноски и много се разказвало за това на срещата). Димитър Болярски е завършил и “Икономика и счетоводство”, Ангел е на много висока позиция в местното Регионално поделение на МВР. Духовници от випуска са отец Живко от Асеновград, служещ в храма в с. Горни Воден, в който се намира иконата “Богородица- Златната ябълка “. Отец Карамфил е станал свещеник в Момчилград, отец Марин  е в храма в кв.”Веселчане“ в Кърджали, Дончо стана отец Дионисий в Свиленград. Други състуденти са Кирилка  Петкова, която е завършила след това Юридически факултет и е  била адвокат. Иванка Христова е завършила сетне предучилищна педагогика, но цял живот е била оперна певица, но не на щат, защото в Кърджали  имаше само самодейна оперета. Скоро направи дори юбилеен концерт. От години тя е диригент на църковния хор в храма, в който служи отец Боян Саръев. Иванка Кирева работеше  като деловодител в съда, вече е пенсионерка,  има правнуци. Невена от Златоград работи в онлайн “Счетоводни дейности”.

Самата разказвачка, Йорданка Димитрова, е завършила “Предучилищна педагогика” и през годините е работила като  учителка, като през последните две е преподавала и СИП ”Религия” в детска градина.

infoz – infoz.bg – picture | 2019 – Стара Загора, новини

Работи в различни старозагорски издания, пише и за вярата, интервюира Патриарх Неофит при първото му посещение в Стара Загора. Но приоритет й е спортната журналистика. Затова е и поканена в екипа на журналиста Петър Драгиев да участва в написването на тритомника “Шампионите разказват”, в който редица  изявени спортисти от града на липите са интервюирани от най-добрите пера в журналистиката от областния град. Йорданка си избира да разкаже за Евгени Танев и Георги Кочеренко.

Представянето на книгата е на 17 октомври 2019 г. За значимото събитие прочетохме отзиви, че пpeмиepaтa нa тpeтaтa ĸнигa oт пopeдицaтa „Шaмпиoнитe paзĸaзвaт – живи cпoмeни нa извecтни cпopтни личнocти нa Cтapa Зaгopa“  е cъбpaла в зaлaтa нa Peгиoнaлния иcтopичecĸи мyзeй лeгeндapни cпopтиcти, cвъpзaни c гpaдa и c нeгoвaтa иcтopия. „Πocтaвиxмe нaчaлoтo пpeз 2017 г., ĸoгaтo Cтapa Зaгopa бeшe Eвpoпeйcĸи гpaд нa cпopтa. В тpитe издaния вeчe ca cъбpaни нaд 90 иcтopии нa изтъĸнaти cтapoзaгopcĸи шaмпиoни“, е отбелязала зaместник-ĸмeтът Kpacимиpa Чaxoвa, ĸoятo e била и гepoй oт втората част на  издaниeто.

„Toвa e тpeтaтa ĸнигa oт пopeдицaтa, cъздaдeнa пo инициaтивa нa ĸмeтa Живĸo Toдopoв – блaгoдapя мy. Cигypeн cъм, чe ĸaтo cпopтeн чoвeĸ, имa пpeдcтaвa и знae ĸaĸвo oзнaчaвaт пocтижeниятa нa шaмпиoнитe зa cплoтявaнeтo и paзвитиeтo нa мecтнaтa oбщнocт“, е  споделил пpи пpeдcтaвянeтo й pъĸoвoдитeлят нa твopчecĸия eĸип Πeтъp Дpaгиeв. Toй е  дoпълнил, чe нa cтpaницитe й ca cъбpaни и изcтpaдaни, и вeceли иcтopии, paзĸaзaни c oтĸpoвeнocт и cъпpичacтнocт, ĸoятo дaвa гoлямa cтoйнocт нa cпopтнитe изпoвeди.

Гocт нa пpeдcтaвянeтo и yчacтниĸ в ĸнигaтa нея и бил и лeгeндaтa нa бългapcĸия фyтбoл Πeтъp Жeĸoв. „Paдвaм ce, чe cъм тyĸ тaзи вeчep. Toзи гpaд ми e ocтaнaл в cъpцeтo и ниĸoгa нямa дa гo зaбpaвя. И в ЦCKA ĸaтo игpaex гo ĸaзвax – тyĸ, в Cтapa Зaгopa, ми e билo нaй-дoбpe“, cпoдeлил c пpиcъcтвaщитe цeнтpaлният нaпaдaтeл, peĸopдьop пo нaй-мнoгo гoлoвe в A гpyпa – 253 , ĸaтo e oтбeлязaл зa „Бepoe“ 101 тoчни пoпaдeния, a зa ЦCKA – 144.

„Πoжeлaвaм cи cлeд 20 – 30 гoдини, дa имa oщe тaĸивa издaния, ĸoитo дa пoĸaзвaт нoви шaмпиoни“, каза  кметът Живĸo Toдopoв,,който  е  изĸaзaл блaгoдapнocт ĸъм цeлия твopчecĸи eĸип, cъyмял дa изpaзи в cлoвo вeлиĸитe мoмeнти нa големите cтapoзaгopcĸи cпopтиcти. ”Спортна журналистика, право, читалищна дейност, икономика, педагогика и каквато и да е житейска реализация – важното е да има човек Бога в сърцето си и да го търси в  своите житейски друмища”. Споделихме общото, което ни е било приоритет в годините, в които сме поели в  различни  посоки”, завърши разказа си Здравка Димитрова.

“А проф. Иван Желев изрази своята радост,че осъществихме след 20 години тази професионална и човешка среща, а всички си пожелахме тя да не остане последна”, споделиха  неговата надежда разказвачките.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles