Подхранващ лосион при косопад и пърхут

Чести проблеми с косата ни се явява косопадът и пърхутът. Те имат както сезонна проява, така и в някои особени моменти от живота на жената.

Падането на косата се забелязва по време на бременности, но месец – два след раждането то придобива застрашителни размери. Това се дължи на хормоналните промени след появата на детето. В общи линии, хормоните, които са съдействали за  благоприятното развитие на плода, са поддържали добрия вид на косата. Впоследствие те намалямат, започва косопадът. При всяка жена този процес протича различно. Новите косъмчета растат по-бавно. Това не бива да ви притеснява. Явлението е временно. Можете обаче да съкратите процеса на косопад и да подсилите косата си с няколко универсални маски и лосиони. Те действат отлично и срещу пърхут.

Първа рецепта: Смесат се 25 г люспи от кромид лук, 5 зрънца счукан или смлян карамфил, 200 мл спирт. Тази смес престоява две седмици на тъмно място, в плътно закрит съд, например буркан или бутилка.

Ако косите ви са сухи, прибавете в лосиона 3 чайни лъжички рициново масло. Курсът на лечение е два месеца, до пълното изчерпване на лосиона. Той се съхранява в хладилник.

Втора рецепта: Тя се препоръчва при косопад, помага и при пърхут. Приготвя се билкова смес от равни части изсушена мащерка, живовляк, градински чай и коприва. Една пълна супена лъжица от сместа се залива с 250 мл кипяща вода и се оставя да престои 1 час. След прецеждане, още топла се втрива в корените на косата и се завива с кърпа. Изплаква се с хладка вода след 2 часа.

Трета рецепта: Ползва вътрешно се при косопад. 2 ½ чаени лъжички желатин се разтварят в 1 чаена чаша вода. Пие се всяка сутрин на гладно в продължение на 30-40 дни.

Четвърта рецепта: Ползва се както при косопад, така и при пърхут. Приготвя се от 300 мл силен спирт и по 50 г. намачкани свежи листа коприва и цвят латинка. Оставят се в спирта за една седмица, изтискват се през марля. С напоен в течността тампон корените на косата не натриват всеки ден и се оставят да изсъхнат Изплакват се след 3 часа.

Снимка: iStock/Guliver

Следвай ме – Стил