20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Позиция на Пациентската организация „Заедно с теб“ подкрепи общинските болници

Позиция

Относно: Протест на 15 януари 2018 г. (понеделник) от 12.00 до 13.00 часа на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната.

Пациентски организации „Заедно с теб“ изразяваме благодарност и доверие към медиците от цялата страна, които работят в общинските болници, подкрепяме протеста и настояваме спешно да бъде създадена

Национална програма за оздравяване и стабилизация на общинските болници“.

Общинските болници извършват около 1/5 от болничната дейност. Те оказват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и за около 2 млн. души. За последните 10 години около двадесет общински болници прекратиха своето съществуване. За стотици хиляди пациенти, живеещи в отдалечени селища, често пъти възрастни хора с малки финансови възможности, здравеопазването става недостъпно. 

Съществуването на общинските болници ще запази оказването на качествена спешна медицинска помощ извън областните градове. При закриване на общинските болници изчезва възможността за извършване на клинично-лабораторни изследвания, образна диагностика и специализирана консултативна медицинска помощ. Голямата част от екипите на филиалите на ЦСМП са от фелдшери.

В края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинскита болници трябва да се запазят. Неразплатените задължения на 31 болници (членове на СОББ) към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени.

 Считаме, че исканията за целева субсидия,  спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина, увеличаване на цените на клиничните пътеки в масовата патология, изпълнявани предимно в общинските болници, дебат за развитието на здравеопазването, ще дадат глътка въздух за общинското здравеопазване.

Проблемите се пораждат и от остарялата материална база, лоши условия на труд на медиците и голямо текучество.

Цените на клиничните пътеки, чрез които се заплаща дейността на болниците са определени през 2007 г. при минимална работна заплата 180 лв (2018 г. вече е 510 лева). При тази ситуация повечето общински болници икономически трудно могат да съществуват. Сега 90% от разходите са за заплати. При повишаване на минималната работна заплата на 510 лв няма да има средства за медицински дейности, от което ще пострадаме ние, пациентите.

Общественото доверие към институциите, ангажирани с реформи в здравеопазването, е изчерпано. 

Ние, пациентите се обръщаме към държавата: „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“

С уважение: Пенка Георгиева
Пациентски организации „Заедно с теб”
Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”
Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”
Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Следвай ме – Общество

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles