20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Показват графики от различни периоди на Стоян Цанев в Добрич

Художествената галерия в Добрич показва изложба графики от различни творчески периоди на Стоян Цанев. Тя ще бъде открито днес (12 септември), от 17,30 часа в първа и втора зали на галерията.  Експонатите са от фондовете на Художествената галерия в  Добрич, Гградската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, Худжествената галерия в Силистра и Галерията за графично изкуство във  Варна.

Стоян Цанев е роден през 1946 г. в Бургас. Завършва графика в Художествената академия във Варшава при проф. Анджей Руджински през 1973 г. В зората на неговото творчество досегът му с различна социокултурна среда слага отпечатък върху усещането му за граница и компромис. Наред с използването на разнообразни графични техники, още тогава художникът се изявява и в полето на живописта и керамиката. Той не се съобразява с повелите на времето, а със законите на душевната си хармония и изискана артистичност.

Творчеството му е забелязано веднага, открояващо се сред неговото поколение с перфектното владеене на графичните техники. От 1973 г. участва в представителни изложби на Съюза на българските художници в Русия, САЩ, Канада, Япония, Мексико, Франция, Германия, Италия, скандинавските страни, Гърция, Куба, Малта, Чехия, Полша, Люксембург и др. Творбите му са показвани в над 40 самостоятелни изложби във Виена, Париж, Осло, Торонто, Ню Делхи, Гьотеборг, Токио, Есен, Москва, София, Варна, Бургас и други градове по света. През последните години от живота си художникът твори в село Лъка, Бургаско, в своето ателие – къща, с малка галерия към нея, а графиката е изместена от живописта и керамиката като продължение на творческото му развитие.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles