10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Показват 58 шедьовъра на Римския барок в Двореца

Петдесет и осем шедьовъра на Римския барок (ХVІІ век) ще бъдат показани в Двореца, както популярно софиянци наричат Националната художествена галерия. Откриването й е от 18.00 ч. на 15 май, съобщиха от НХГ и уточниха, че съорганизатор е Италианския културен институт в София.

В експозицията са включени творби на Момпер, Бачичо, Кавалер д’Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и други. Те се съхраняват двореца Киджи в Арича.

В България за пръв път се представя толкова разнообразна колекция от жанрове и теми, предпочитани от поръчителите на изкуство по онова време – автопортрети, портрети и пейзажи. Включени са и картини с религиозни изображения, пресъздаващи Христовата драма.

Благодарение на изложените произведения ще можем да се запознаем и с гения на Джан Лоренцо Бернини, смятан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително талантлив художник, скулптор, сценограф, драматург и архитект, той е изследвал много нови области в търсене на свой собствен начин на изразяване, който по-късно се превръща в универсален език на Барока. Изложбата ще представи една по-малко известна на широката публика страна на Бернини, акцентирайки върху образа му на художник и проектант.

Изложбата ще бъде открита от посланика на Италия в България Стефано Балди, директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди, директорът на Националната галерия Слава Иванова и кураторът проф. Франческо Петручи.

 

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles